در حالی که سفره مردم ایران روز به روز سبک‌تر می‌شود، قیمت لوبیا بهذا لحظه، 500 هزار تومان رسیده است. افزایش قیمت جهانی لوبیا، تغییر نرخ ارز، و انحصار در توزیع، این دانه خوراکی را به کالایی لوکس تبدیل کرده است.

«قیمت لوبیا در بازار به 500 هزار تومان رسیده و هم قیمت گوشت شده است»، رضا پاشابیگی داریانی، رئیس اتحادیه خواربارفروشان می‌گوید.

در محاسبات علمی کشاورزی، وزن هزار دانه لوبیا 350 گرم است که قیمت یک عدد لوبیا 175 تومان می‌شود. هم‌چنین 350 گرم 350/175 = دو میلیون و 50 هزار تومان است. این بحث به رشته بحث میانی می‌آید.

در حالی که یک سوم نیاز یک میلیون تنی حبوبات کشور از واردات تامین می‌شود، سال گذشته 5000 تن لوبیا به دلیل مشکلات تخصیص ارز در گمرک باقی ماند. افزایش قیمت جهانی و تغییر ارز از ترجیحی به نیمایی هم عاملی برای بر هم زدن تناسب عرضه و تقاضا و افزایش قیمت شد.

سال گذشته حدود 100000 تن لوبیا هم صادر شد که نسبت به سال 1401 حدود 10 برابر شده بود.

«عرضه قطره چکانی لوبیا به بازار توسط واسطه‌ها و شرکت‌های بزرگ این روزها به تشدید مشکل عرضه در بازار افزوده و قیمت را بالا برده است»، رئیس اتحادیه خواروبار فروشان می‌گوید.

اولویت تامین نیاز داخل نسبت به صادرات مهمترین سیاستی است که کشورها به ویژه در شرایط خاص مانند تحریم و جنگ در پیش می‌گیرند. مشابه آن در جنگ روسیه و اوکراین و دوران کرونا دیده شد و ادامه دارد.

«اصل تجارت کشورها ارزآوری است و از هر فرصتی باید استفاده کرد و دروازه ثاپران همیشه باید باز باشد»، جلال سخی، کارشناس بازرگانی می‌گوید.

در مقابل، کارشناس کشاورزی ابراهیم مرادزاده می‌گوید: «بالا بردن حجم صادرات در زمان تضعیف ارزش پول ملی فقط جیب عده‌ای تجار را به ازای خالی کردن انبار محصولات اساسی پر می‌کند که به ضرر اقتصاد ملی است».

کارشناسان معتقدند وزارت جهاد کشاورزی باید با وضع عوارض سنگین صادرات و حتی ممنوعیت صادرات که (شاید نیاز به اصلاح قانون داشته باشد) تامین داخل را در اولویت قرار دهد. این کار عاملی برای ثبات در بازار داخل خواهد شد.

توسط nastoor.ir