روند کاهش قیمت جهانی نفت در ماه ژوئن، درپی افزایش تولید نفت از سوی اوپک پلاس، با کاهش شدید مواجه شد. این روند، در حالی اتفاق افتاد که تقاضای نفت با چالشهای ناشی از جنگ تجاری مواجه بود. بر اساس گزارشهای اخیر، شاخص نفت خام برنت تا 4.6 درصد کاهش یافت و به 58 دلار در هر بشکه رسید، در حالی که شاخص وست تگزاس اینترمدیت تا حدود 56 دلار در هر بشکه کاهش پیدا کرد.
در خلال این روند، گروه کشورهای تولیدکننده نفت اوپک پلاس برای افزایش چشمگیر تولید موافقت کرد. افزایش تولید 400 هزار بشکه در روز که برای ماه ژوئن اعلام شده، با افزایش تولید تصمیم گرفتهشده در ماه قبل مطابقت دارد. در این زمان، رهبران این گروه بهطور غیرمنتظره تصمیم گرفتند سه برابر حجم برنامهریزیشده را به بازار بازگرداند. در حقیقت، این اتحاد نفتی، به رهبری عربستان سعودی و روسیه، در حال لغو محدودیتهای تولید خود هستند. این محدودیتها از قیمت نفت حمایت میکردند، اما سبب از دسترفتن سهم بازار آن به نفع رقبای دیگر شدند.
در چنین شرایطی، پس از برگزاری جلسه روز شنبه، عربستان سعودی اعلام کرد که افزایش مشابه دیگری نیز ممکن است در راه باشد. کاهش قیمت جهانی نفت در سال 2025 با کاهش شدید مواجه است و ماه گذشته به پایینترین سطح خود در طول چهار سال گذشته نزدیک شد. جنگ تعرفهای دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، رشد اقتصادی را تهدید میکند و اعتماد سرمایهگذاران را کاهش داده است.
با این وجود، تغییر سیاستی چشمگیر از سوی اوپک پلاس، شتاب فروش را افزایش داده و نفت خام را به یکی از کامودیتیها با بدترین عملکرد در سال 2025 تبدیل کرده است. به گفته آجار پارمار، تحلیلگر بازار نفت در ICIS، افزایش تولید از سوی اوپک پلاس نمیتواند در بازار جذب شود و رشد تقاضا بهخصوص با توجه به اعمال تعرفههای تجاری ضعیف است.
اقدام اوپک پلاس، افزایش چشمگیر در حجم معاملات را به همراه داشت. در همین حال، اختلاف قیمتها در قراردادهای آتی نیز سقوط کردند و فاصله قیمتی نفت برنت برای دوره سپتامبر-اکتبر وارد وضعیت «کنتانگو» شد. این در حالی است که تا روز جمعه در وضعیت مخالف آن یعنی «بکواردیشن» قرار داشت. علیرغم کاهش قیمت نفت، میتوان گفت که این کاهش، در عین حال میتواند بر میزان معاملات و عرضه در بازار تأثیر بگذارد.
با توجه به این روند، موسسه مالی معتبر مورگان استنلی، چشمانداز خود برای قیمت نفت را کاهش داد و شاخص برنت برای سه ماهه سوم و چهارم سال 2025 را 62.5 دلار در هر بشکه پیشبینی کرد که 5 دلار نسبت به پیشبینی قبلی آن کاهش دارد. گروه مالی گلدمن ساکس نیز پیشبینی خود از قیمت نفت را کاهش داد.
برخی از تحلیلگران، کاهش قیمت نفت را نتیجه جنگ تعرفهای دونالد ترامپ میدانند و معتقدند که این کاهش میتواند برخی اثرات تورمی ناشی از تعرفهها را خنثی کند. کاهش قیمت نفت و کالاهای مرتبط به آن چون بنزین میتواند مورد استقبال بانکهای مرکزی قرار گیرد، از جمله فدرال رزرو که در این هفته برای ارزیابی سیاستها تشکیل جلسه میدهد.
بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که قیمت جهانی نفت با کاهش شدید مواجه شده و این کاهش، در آن ارائه شده است. این امر، میتواند در آینده بر سبد اقتصادی کشورها تأثیرگذار باشد.