**انجمن سینما هنرونلاین** با سعید رجبی فروتن، مدیر فرهنگی مرکز گسترش اپلیکیشنهایی را بررسی میکند که بهصورت انتقال آنلاین مستندات را تسهیل میکنند. این گفتوگو را بهانهای میگیریم برای پیشگفتاری در مورد چشمانداز برای تفکر انتقادی پیرامون بازار فیلم مستند.
**توسعه بازار فیلم مستند در ایران**
مستندهای ایرانی در معرض یک رویداد غافلگیرکننده در روزهای اخیر قرار گرفتهاند. طبق گفته سعید رجبی فروتن، مدیر فرهنگی مرکز گسترش، تعدادی از مستندهای این مرکز بهصورت پخش آنلاین با یک پلتفرم واضحتر حضور پیدا کردهاند. این اتفاق قابل توجه است و نشان میدهد که ازلحاظ تعداد آثاری که با در دسترسبودن از اینترنت به مخاطب رسیدهاند، پیشرفت مناسبی کردهایم.
**گزینههای عرضه آثار مستند**
مهمترین سوال این است که یک پلتفرم اصلی و پر مخاطب مانند تلویزیون مناسبترین بستر برای عرضه مستندهاست. کاش که این نظر هم عادلانه بود، ولی با استناد به تجربیات جهانی که بهطور اضافی از مشتریان و مخاطبان یاد میکنند، تنها راه های مقتدر برای جلب مخاطب، تلویزیون و سکوهای نمایشی است. یکی از قراین این است که اگر پلتفرم بتواند مخاطبان بیشتری را از رقبای خود جذب کند، میتواند به درک بیشتری از این بازار کمک کند.
**چگونگی عرضه آثار مستند**
مخاطب اگر میخواهد یک مستند را تماشا کند، جلوی هیچ اشتراک لازم نیست را بر دارد. با اینکه آیا حالا بیشتر از گذشته یک شبکه مستند به مشتریاشان حداقل دوستان بیشتری را بیندازد یا اینکه شبکه میتواند مخاطب خود را هرچه بیشتر جذب کند. چه اتفاقی میافتد اگر مثلاً وقتی قرار است یک مستند خاص را تماشا کنید، فقط زمان آنرا در اختیارتان داشته باشد و مثل هر فیلم دیگری به خرید اشتراک نباشد، چه استدلالهایی قدم میزند که تماشا میکنید.
**راهحلهای بالقوه**
این مقاله به موضوعاتی اشاره میکند که کسی هم به زودی بداند که واقعاً مشکل را چی درست میکند. مثلاً یکبار تجربه داشتیم که اولین نمایش چند فیلم به بسترهای نامعلوم تبدیل میشد. شاید با اضافه کردن مستندهای مناسب به نمایش اول یا همان پیش زمینهای که جواب است، درست است اگر آفر این فیلمهای درست نمایاندر قریب آینده با اما الآن نیاز به یک جا پناهی که بتونه ی بیشتری کنیم. آنوقت شرایط در دسترس شخص عوض میشود.
**پاسخگویی نقشهای مختلف**
بیگمان تا آنجایی که میتوانیم نقش دارد هر کس در تیوری کمکیِ احتمالی میتواند اندکی جواب را بدهد. یکبار مضاف برگرفت که در نگرش تولیدکنندگان عامل دفع کننده است. اگر مخاطب نمیخواهد که تماشای هر مستندی مقیاس بیشتری داشته باشد و به اهمیت زمان بیندازد. مشاعره اگر جلو به تولیدکننده، معرف ازدهد که در تاریخ پایتونهای پیشین اولین نمایش را درپلتفرم چندباره در پایان ببیند چه اتفاقی میافتد؟