دولت ایران در حال Preparation برای مذاکرات جدید درباره برجام است و در این راستا روابط میان ایران و آمریکا، از موضوعات عمدهای است که در این مذاکرات پیگیری میشود. بر خلاف فعالیتهای طرف آمریکا، دولت ایران با روشنی و گسترش بیان مواضع خود، خود را در چرخهی مذاکرات نشان میدهد. اما پیچیدگیهایی هم وجود دارد. مثلاً این نکته، که روابط میان دو کشور حتی زمانی که مذاکرات در حال پیشرفت هستند، به چالش گرفته شده، توجه بسیاری را جلب کرده است.
یک نکتهی کلیدی در این شرایط، جدیت آمریکا در مذاکرات است. آمریکا که در گذشته نقش مؤثری در مذاکرات برجام داشته است، حالا با جدیت بیشتری وارد مذاکرات شده است. آیا این جدیت در نتیجهی فشارهایی است که اکنون در مورد ایران اعمال میشود یا واقعی؟ این پرسش برای بسیاری از افراد در ایندوبدل شده است. به عبارت دیگر، آیا تلاشهای آمریکا در مذاکرات بر اساس عناصر جدی و علاقه به حل مشکل است یا هدفش اعمال فشار بر ایران است؟ پاسخ دقیق این سوال شاید در آینده مشخص شود اما مهم است که ایران در مذاکرات با جدیت ورود کند و تغییر نداشته باشد.
حال، جدیت آمریکا برای ایران چیست؟ محققان میگویند آمریکا در این شرایط بیش از پیشinterested در دستیابی به توافق با ایران است. تردیدها و نشانههای مبهم نشان میدهد که آمریکا در مورد برجام و قرار دادن تصاویر بدیل (جدی) در موارد مختلف باید تغییر کند. برای مثال، حمایتهای شورای امنیت در مذاکرات هر چند ناشی از مبارزه با آیفس و ارتکاب تروریسم است اما آمریکا هم با آن مهمتر میشود و دست کم مانند آن گویی غرب آمادهی تغییری در مذاکرات است.
در همین حال، روحانی از امروز در پشت فرمان خزندهتر و با روابط با فشار و تردید طلبی آمریکا نسبت به پیشرفت مذاکرات بین ایران و آمریکا صمیمانه مقاومت میکند. اما اطمینان دارد که با مسئولین تحریمها و خشونتهای ماهر مطلع است. در واقع ایران با قرار گرفتن در چارچوبهای برجام برای تحقق وحدت در مذاکرات نیز دغدغه دارد و در این راستا برای حل مشکل از کشورهای ضد همکاری و مقابله با تحریمها استقبال میکند. همچنین از همین علائم میتوان در صورت جدی شدن مذاکرات برجام، اکنون برای تحقق درستی و موفقیت در مذاکرات کشورمیتوانیم اشاره کرد.
ایشان افزود: “ما از اختلافات با طرف آمریکا انتظار حل مشکل و برقراری صلح دارند و مذاکرات را با همین تأکید آغاز میکنیم.”