در روز شنبه، وزارت خارجه عراق با صدور بیانیهای از آغاز مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط عمان استقبال کرد. این بیانیه حاوی ارشادهایی درخصوص مزیتهای مذاکرات و اهمیت برقراری دلبستگی بیشتر میان دو کشور است. عراق در این بیانیه بر موضع ثابت خود در حمایت از دیپلماسی و مذاکره به عنوان بهترین راه برای حل اختلافات و تقویت ثبات منطقهای و بینالمللی تاکید کرد.
این بیانیه حاکی از ابراز امیدواری عراق برای تأثیر مثبت مذاکرات بر تسکین تنش و اعتمادسازی میان دو کشور است. عراق به وضوح معتقد است که دستیابی به نتایج مثبتی در آینده نزدیک میتواند کمک بوَد به کاهش تنش و اعتمادسازی میان طرفین به نفع منافع ملتهای منطقه و امنیت و صلح.
در بیانیهای که توسط وزارت خارجه عراق منتشر شد، مذاکرات ایران و آمریکا امروز در مسقط به ریاست «سید عباس عراقچی»، وزیر خارجه ایران و «استیو ویتکاف»، فرستاده رئیس جمهور آمریکا برگزار شد. دو طرف مذاکرات را سازنده توصیف کردهاند و قرار است دور دوم آن شنبه هفته آینده برگزار شود.
راکد، جاذبه و فرصتی برای پلگشایی از خردهها
روند مذاکرات و تسکین تنش میان ایران و آمریکا چه محتوایی دارد؟ در واقع این دو کشور اگرچه با اختلافات سیال تاریخی به توازن برسانند، اما ساختار و قدرت طرفین نسبت به یکدیگر تابلوی جدی را برای مذاکره پایهگذاری میکنند. اما هدف از مذاکرات قطعاً این نیست که روی برخی نقاط اختلافی فقط و فقط تمرکز کنند. در یک واقعیت، این تمرکز و متعادلسازی حداقل سه دور از مذاکرات را به کام دیپلماتهای عراقی و جهان میبرد.
حال که مذاکرات در آستانه تسکین است، یک موضوع باید توجه مسئولان را بخود جلب کند. این موضوع در وهله اول این است که اوج طلبکاری باید بر قراین و شواهد برسیم نه بر فرضها. در جهان دیپلماسی زمانی میتوان از ارزشهای آن حرف زد که طرفین از تجربه پلگشایی از حق و باطل فارغ بشوند و کار را از راحتی بیشتر این کار را بکنند. ساده نگری و قراین کم رنگ فرصتی هم برای برقراری روابط ملموسترین روابط هر دو کشور است.
اگر طرفین در آینده توفیق به دست آورند از ایجاد راههای ارتباطی امن برای تبادل رایزنی و جریان ارتباط با هم، هیچ کس متوجه نخواهد شد که با چه کسی صحبت میکند! روز شنبه یعنی آینده دور، با تخته چوبی که دیپلماتهای عراق بر آن سبزینهزی بیینند، همه از تقارنات ژئوپلیتیک ایران و آمریکا خبر دار خواهند شد.