به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدناصر سقای بیریا در زمستان سال 1337 هجري شمسي در خانوادهاي متوسط، در شب میلاد امير المومنين علی علیه الاسلام در كرمانشاه به دنيا آمد؛ مهاجرت خانواده به تهران باعث شد تا از دو سالگی تا سال 1353 در تهران زندگی کند.
وی با ترغیب علامه مصباح یزدی به حوزه علميه قم راه يافت و با اعضاي هيئت امناي مدرسه حقانی (منتظريه قدیم) آیات شهید بهشتي و قدوسي و علامه مصباح يزدي آشنا شد.
این طلبه حوزه علمیه قم پس از پيروزي انقلاب اسلامي در سال 1358 ازدواج کرد و حاصل آن دو دختر و دو پسر است. دوره سطح حوزه را نزد حضرت آیت الله فاضل لنكراني (ره) و آیات و اساتید جنتي، كريمي جهرمي، وجداني(ره) بحريني، اعتمادي و پاياني(ره) به پايان رساند؛ پس از اتمام دوره سطح به مدت هشت سال در درس خارج حضرت آيتالله حسين مظاهري، و مدت كوتاهي در درس خارج حضرات آيات بهجت، تبريزي، حائري عراقي و شبيري شركت کرد؛ در اخلاق نیز از اساتيد بزرگ اخلاق و عرفان مانند حضرات آیات بهجت، مصباح يزدي، مظاهري و احمدي ميانجي بهره برد.
حجتالاسلام والمسلمین سقای بیریا قبل از انقلاب اسلامی كار فرهنگي ديني را در تهران آغاز كرد و سپس با سخنراني در شهرهاي مختلف و نيز تدريس در دبيرستانها و همايشها و اردوهاي مختلف با موضوعات روز و اعتقادي فعاليت خود را ادامه داد.
با پيروزي انقلاب اسلامي و آغاز جنگ تحميلي ضمن شركت در دوره هاي تكميلي موسسه در راه حق تحت مديريت حضرت آيت الله مصباح يزدي و تحصيل معارف اسلامي، فلسفه اسلامي، اقتصاد اسلامي، جامعه شناسي و ديگر دروس علوم انساني، در جبهههاي جنوب نيز افتخار حضور پيدا کرد؛ سردار رشيد اسلام شهيد مصطفي رداني پور (ره) ، دو برادر شهيد رحمت الله و عبدالله ميثمي (ره) و شهيد فرزين (ره) از دوستان نزديك وي بودند.
پس از بازگشايي دانشگاههای تهران و شهيد بهشتي، به تدريس معارف، روان شناسي اسلامي و نيز حقوق زن از ديدگاه اسلام مشغول شد؛ دوره عمومي علوم انساني و دوره تخصصي روان شناسي را در بنياد فرهنگي باقر العلوم گذراند و پس از اتمام این دوره كتاب «روان شناسي رشد با نگرشي به منابع اسلامي» را به همراه ديگر اعضاي گروه روان شناسي بنياد فرهنگي باقرالعلوم و با سفارش سازمان سمت تاليف کرد.
وی در سال 1370 به دانشگاه مك گيل كانادا راه يافت و كارشناسي ارشد مطالعات اسلامي را در آن دانشگاه با موفقيت به پايان رساند؛ در سال 1373 با معرفي رهبر معظم انقلاب سرپرستي مركز تعليمات اسلامي در شهر هوستون از ايالت تگزاس، از بزرگترين مراكز اسلامي در آمريكا، را به عهده گرفت و به مدت ده سال ضمن سرپرستي آن مركز، امامت جمعه آن شهر را نيز عهده دار بود.
همچنين با سمت نماينده تام الاختيار مقام معظم رهبري در امور حسبيه در سراسر آمريكا به امر تبليغ اسلام و ايجاد تشكلهاي اسلامي پرداخت؛ ايجاد تشكل علماي متعهد به انقلاب اسلامي در شمال آمريكا با نام «كنگره علما» و تشكل سراسري مسلمانان آمريكا با صبغه انقلابي با نام «كنگره مسلمانان» از فعاليتهاي اجتماعي سياسي وي بود.
تاسيس مدرسه اسلامي الهادي در مركز مطالعات اسلامي هوستون و سرپرستي هيئت مديره آن يكي از فعاليتهاي فرهنگي وي به شمار ميآيد؛ در سال 1383 پس از كسب مدرك دكتري در علوم تربيتي از دانشگاه هوستون به منظور اداي تعهدات و خدمت به ايران اسلامي به وطن بازگشت و از آن تاريخ تا كنون به عنوان عضو هيئت علمي موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) به امر تدريس در زمينه هاي تخصصي، مديريت و نيز فعاليتهاي اجتماعي و سياسي اشتغال داشت؛ دکتر بیریا سالها به عنوان معاون پژوهش و مدیر گروه روانشناسی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینیره مشغول به خدمت بودند و خدمات ارزندهای را به جامعه علمی کشور ارائه داد.
همچنین وی در دولت نهم رئیس مرکز ارتباطات دولت و روحانیت بود.
source