به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، مجید صفاتاج نویسنده، پژوهشگر و کارشناس مسائل فلسطین در نشستی با موضوع “الزامات سیاست خارجی مقاومت‌محور در قبال فلسطین” که صبح امروز در ساختمان مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی برگزار شد، سیاست خارجی را بدون تأمین امنیت ملی ابتر خواند و با بیان اصولی از سیاست های خارجی که امنیت داخلی را تامین می کند، اظهار داشت: با بررسی تاریخ بین الملل در چهار قرن اخیر به اصول ثابت و آمرانه ای خواهیم رسید و یکی از اصول، حفظ منافع ملی و عناصر اصلی مانند موجودیت و تمامیت ارضی در جریان سیاست خارجی است.

صفاتاج انباشت قدرت در برخی از نظام های توسعه نیافته را باعث تهدید منافع ملی دانست و گفت: در برخی از کشورها منافع حکومت مهم است و منافع ملت محلی از اعراب ندارد؛ سیاست خارجی مقوله ای حاکمیتی است که با تغییر حکومت ها مبتنی بر منافع کشورها تغییر نمی کند و شاکله اصلی آن تابع تغییر دولت ها نیست ولی ممکن است تغییر دولت ها باعث تغییر اولویت ها شود.

این کارشناس مسائل فلسطین با اشاره به تغییر سیاست خارجی جمهوری اسلامی در برهه هایی از زمان به دلیل نوع نگرش رئیس جمهورهای جدید، ابراز کرد: آقای خاتمی مسئله تعامل با کشورها بدون توجه به امنیت ملی را مطرح کرد البته در چارچوب سیاست های کلانی که عمدتا مبتنی بر امنیت ملی حاکمیت بوده است و دولت ها مجبور به تبعیت از قانون بوده اند.

وی با اشاره به تعریف امنیت پایدار و با ثبات جامعه اسلامی، آسیب های ملی را باعث ضعف در سیاست خارجی خواند و اظهار داشت: راهبرد امامین انقلاب در خصوص حمایت از نهضت فلسطین که در قانون اساسی تصویب شد باعث تلاش دشمنان برای عدم موفقیت این قانون غائله های مختلفی در خوزستان، آذربایجان و جنگ تحمیلی شد.

نویسنده دانشنامه فلسطین با اشاره به کشورهایی که امنیت آنها توسط کشورهای غربی تضعیف شده است، افزود: سیاست خارجی مقوله ای فرا حزبی و فرا جناحی است؛ چرا که سیاست خارجی مفهومی ملی است که به آحاد ملت تعلق دارد؛ قدرت نظامی به عنوان ابزار سیاست خارجی است و قدرت و اقتدار در حوزه سیاست خارجی و تعامل با کشورها وابسته به قدرت نظامی است و از کشوری که توان نظامی ضعیف دارد نمی توان انتظار سیاست خارجی قوی و با نفوذ داشت.

صفاتاج قدرت نظامی و میدان را مایه قدرت و قوت سیاست خارجی در تعامل در کشورهای دیگر دانست و گفت: قدرت نظامی در سیاست خارجی موفق ابزار و اصل بسیار مهمی است؛ سیاست خارجی عرصه قدرت نرم و سخت است که توانایی تاثیرگذاری در رفتار دیگران است به گونه ای که تحقق اراده عامل شود، قدرت قابلیت نفوذ در رفتار دیگران به منظور تحقق نتایج دلخواه است.

نویسنده دانشنامه فلسطین سیاست خارجی را تاثیرگذاری بر دیگران در جهت مطلوب توصیف کرد و اظهار داشت: عراق، لیبی و افغانستان با استفاده از دیپلماسی ارعاب و زور شکست خوردند؛ سیاست خارجی با کمک مذاکره و گفت‌وگو استفاده می شود و استفاده از قدرت نرم، سخت و هوشمند برای ارعاب در جبهه مقابل تاثیرگذار است.

نویسنده دانشنامه فلسطین با اشاره به جنگ های اعراب با اسرائیل که منجر به تصرف و اشغال مناطق بیشتری از خاک فلسطین شد، تصریح کرد: اعراب مجبور به آتش بس شدند و سرانجام مذاکرات کمپ دیوید شکل گرفت؛ سیاست خارجی مقوله ای دارای همبستگی و اجماع است و هر گونه اقدام سیاسی بر زیست و حیات جمعی مردم تاثیرگذار است و بدون همبستگی دستگاه حاکم سیاست خارجی محقق نمی شود.

صفاتاج سیاست خارجی مقاومت محور را دارای اصول و الزامات نظری دانست و گفت: مقاومت اسلامی متضمن راهبردها و کنش و تصمیم گیری در عرصه جهانی است و در صورتی مطلوب خواهد بود که یک سری الزامات داشته باشد و براساس تجربیات تاریخی و بینش سیاسی این الزامات را می توان تعریف کرد.

وی در ادامه سخنان خود ده مورد از الزامات و اصول سیاست خارجی مقاومت محور را برشمرد و با اشاره به تاخیر اقدام جمهوری اسلامی در پاسخ به رژیم صهیونسیتی، اظهار داشت: این کار باعث جری تر شدن رژیم صهیونیستی در کشتار مردم غزه و لبنان و تصویب قطعنامه بر علیه ایران شد.

نویسنده دانشنامه فلسطین سیاست خارجی مقاومت محور را پدیده جدید همزمان با ظهور انقلاب اسلامی خواند و گفت: امام خمینی(ره) انقلاب اسلامی را بر هم زننده معادلات جهانی توصیف کرد؛ امروز دفاع از مستضعفین جهان امری است که در سطح ملت های جهان مطرح می شود و مواضع جمهوری اسلامی بازتابی در کشورهای منطقه دارد که یکی از این بازتاب ها بررسی سیاست های خارجی ایران در شکل گیری مقاومت در فلسطین است.

صفاتاج با بیان اینکه رژیم صهیونیستی با کشتار رهبران مقاومت به دنبال فراموشی نسل مقاومت است، گفت: زمانی سازمان ها و مقاومت های فلسطین وابسته به کشورهای مختلف بودند ولی اکنون انقلاب اسلامی نسل فراموش شده را احیا کرد و پدیده نوظهوری مانند انتفاضه و بعد مقاومت اسلامی را شکل داد.

این کارشناس مسائل فلسطین یکی از عوامل تاثیرگذار در انتفاضه فلسطین را مقاومت اسلامی لبنان خواند و افزود: مجموعه جریان های مقاومت تبدیل به محور مقاومت شدند و شبکه ای از کشورهای اسلامی علیه رژیم صهیونیستی کنار یکدیگر محور مقاومت را تشکیل دادند و هلالی شیعی به رهبری ایران اسلامی تشکیل شد که البته کشورها و اجزای جبهه مقاومت حاکمیت مستقل دارند و از حمایت جمهوری اسلامی برخوردارند.

صفاتاج جبهه مقاومت را بنیان نظری و آرزوی جمهوری اسلامی در سیاست خارجی خواند و تصریح کرد: مقاومت جبهه دفاع از کشور را به بیرون از مرزهای جمهوری اسلامی کشانده است و گروه های مقاومت در اثر حوادث و رویدادهای تاریخی مقاومت اسلامی را در مقابل نظام سلطه قرار داده اند.

نویسنده دانشنامه فلسطین عربستان را مهمترین متحد نظام سلطه در خاورمیانه خواند و گفت: حفظ دین و نظام جمهوری اسلامی و حق تعیین سرنوشت و جلوگیری از غارت سرزمین های اسلامی از جمله اهداف محور مقاومت است که عرصه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را در بر می‌گیرد و دستاوردهایی در مقابل نظام سلطه و صهیونیسم بین المللی داشته است.

صفاتاج با اشاره به تلاش های نظام سلطه جهانی در طول چهار دهه گذشته برای سرنگونی نظام جمهوری اسلامی، تصریح کرد: آغاز مقاومت اسلامی در لبنان نقطه عطفی برای فروپاشی صهیونیسم بود و با مجاهدت های حزب الله رژیم صهیونیستی دچار شکست شد و اسطوره شکست ناپذیری نیز شکست خورد، شکل گیری هسته های مقاومت اسلامی در منطقه و شبکه ای شدن گروه های مقاومت در سطح منطقه دستاورد مهمی برای کشورهای اسلامی بود.

صفاتاج با اشاره به حمایت های نظام سلطه از گروه های سلفی‌گری و تکفیری ها، گفت: طرف اصلی مقاومت نظام سلطه و رژیم صهیونیستی است، پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران سیاست خارجی جمهوری اسلامی مقاومت محور بود و به دلیل ماهیت ضد صهیونیستی سفارت اسرائیل تعطیل و از گروه های مقاومت شد و در برهه هایی از زمان نیروهای جهادی وارد فلسطین شدند و حمایت از فلسطین جنبه عملی پیدا کرد ولی با شروع جنگ تحمیلی حالت رکود گرفت ولی بعد از عملیات بیت المقدس مجدد سیاست خارجی مقاومت محور احیا می شود.

source

توسط nastoor.ir