تهران «پلن B یا نقشه دومی» را دارد در صورت عدم موفقیت مذاکرات هسته‌ای با آمریکا

گفت‌و‌گویی با سه منبع ایرانی توسط خبرگزاری رویترز منتشر شد مبنی بر اینکه در صورت عدم موفقیت مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا، تهران«پلن B یا نقشه دومی» دارد. به گزارش مهر، رویترز به نقل از سه منبع ایرانی اعلام کرد که با توجه به اینکه اختلافات سر «خطوط قرمز» طرفین در مذاکرات هسته‌ای تهران و واشنگتن، روند مذاکرات را متزلزل کرده است، ایران احتمالاً به عنوان «پلن B» به سراغ چین و روسیه خواهد رفت.

علاوه بر این، رویترز مدعی شد که در «پلن B» ایران، راهبرد پیش از آغاز مذاکرات ادامه پیدا می‌کند و ایران از تشدید تنش خودداری خواهد کرد و آماده دفاع از خود است. همچنین در این پلن، روابط ایران با متحدان مانند روسیه و چین تقویت می‌شود.

آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب در در میانی هفته گذشته با تذکر به طرف آمریکاییِ مذاکراتِ غیرمستقیم برای پرهیز از «یاوه‌گویی» تاکید کردند: «حرف‌های آمریکایی‌ها درباره اینکه اجازه غنی‌سازی به ایران نمی‌دهیم غلط زیادی است و جمهوری اسلامی سیاست و روش خود را در این زمینه دنبال خواهد کرد.»

پس از برگزاری چهار دور مذاکرات بین ایران و آمریکا با هدف آنچه مهار برنامه هسته‌ای تهران در ازای رفع تحریم‌ها خوانده شده است، همچنان موانع مختلفی از جمله غنی‌سازی در ایران وجود دارد. به نقل از دو مقام ایرانی و یک دیپلمات اروپایی، رویترز اضافه کرد که تهران از انتقال تمام ذخایر اورانیوم غنی‌شده با خلوص بالای خود به خارج از ایران و مذاکره درباره برنامه موشکی خود، خودداری می‌کند.

فقدان اعتماد بین طرفین و همچنین تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مبنی بر خروج از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ (برجام)، اهمیت ارائه ضمانت از سوی واشنگتن مبنی بر عدم خروج از توافق احتمالی آتی و بدعهدی نکردن را برای تهران دوچندان کرده است.

در این خصوص، وِندی شرمن، معاون سیاسی اسبق وزارت خارجه آمریکا که هدایت تیم مذاکره‌کننده این کشور را در مذاکرات منجر به توافق سال ۲۰۱۵ را برعهده داشت، می‌گوید که «متقاعد کردن تهران به برچیدن برنامه هسته‌ای و کنار گذاشتن برنامه غنی‌سازی غیر ممکن است.»

به ادعای رویترز، فرانسه، انگلیس و آلمان (تروئیکای اروپایی) هرچند در مذاکرات جاری آمریکا و ایران مشارکت ندارند اما نسبت به بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت علیه تهران در صورت عدم دسترسی به توافق هشدار داده‌اند.

در واقع، پس از برقراری توافق برجام در سال ۲۰۱۵، برای ادارات اروپا امکان لغو تحریم‌های رفت و برگشت در صورت سرپیچی ایران وجود داشت. حتی دیپلمات‌های اروپایی گفته‌اند که در صورت عدم دستیابی به توافق قابل توجه، ممکن است متعاقباً این اشغال را به اجرا گذاشته و مکانیسم ماشه را فعال کنند.

البته باید توجه کرد که به دلیل موانع سیاسی و اقتصادی، انتصاب سفیر آمریکا در ایران چند ماه به تاخیر افتاده است. معلوم نیست که بعد از آن عادی سازی روابط دو کشور تا چه حد ممکن باشد.

توسط nastoor.ir