جنبههای مهمی در حذف یارانه برخی بازنشستگان
داشتن یکی از اعضای خانواده با وضعیتی اقتصادی خوب، موجب افزایش رتبه خانوار و در نتیجه حذف یارانه میشود. این مهم راهکاری جدید در سازمان هدفمندسازی یارانهها برای بازگشت یارانه به خانوارهای حذفشده را مشخص کرده است.
سیده طیبه حسینی سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها درمورد علت قطع یارانه برخی بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تأمین اجتماعی اظهار داشت که ملاک اصلی بررسی یارانهبگیری مجموع درآمد و دارایی خانوار است که در سامانههای مربوطه بررسی میشود.بنابراین بازنشستگان نیز میتوانند هم حذف یارانه شوند. بهویژه اگر یکی از اعضای خانواده دارای تراکنش بانکی بالا، خودروهای گرانقیمت یا دارایی قابل توجه باشد.
او اضافه کرد که در بسیاری از موارد، وجود فرزندانی با وضعیتی اقتصادی مناسب در زیرمجموعه خانوار، باعث ارتقای دهک اقتصادی کل خانواده شده و در نتیجه، یارانه آن خانوار حذف شده است.
امکان بازگشت یارانه نقدی فراهم شد
سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها، سازوکاری را برای اصلاح این وضعیت در نظر گرفته است. فرزندان بالای ۱۸ سال که دارای استقلال مالی هستند، میتوانند از طریق سامانه خدمات غیرحضوری سازمان هدفمندی، نسبت به جدایی از خانوار والدین اقدام کنند.
وی ادامه داد: پس از ثبت درخواست، متقاضی وارد سامانه ثبت احوال (NCR) میشود و باید دلیل خروج از خانوار را با گزینه «وسع اقتصادی» اعلام کند. پس از بررسی اطلاعات در پایگاه رفاه ایرانیان وابسته به وزارت کار، در صورت تأیید استقلال مالی، دهک اقتصادی جداگانهای برای شخص متقاضی محاسبه خواهد شد. به دنبال آن، خانوار والدین نیز ممکن است به دهک پایینتری بازگردد و یارانهشان دوباره برقرار شود.
در نامهای اخیر به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دکتر ابراهیم رئیسی رئیسجمهور خواستار انجام فوری اقدام برای حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی شد. وی با اشاره به الزام قانونی این موضوع، اظهار داشت: اجرای تکلیف وزارت تعاون در خصوص بازتوزیع یارانهها باید بدون وقفه عملیاتی شود و تأخیر در انجام آن قابل قبول نیست.
پزشکیان با اشاره به چالشهای موجود در شناسایی دقیق دهکهای درآمدی گفت: «نبود دادههای صحیح، دقیق و بهروز از وضعیت اقتصادی خانوارها مانع بزرگی در مسیر اجرای این قانون است؛ اما این موضوع نمیتواند بهانهای برای عمل نکردن به تکلیف قانونی باشد.»