ایران در سال 1404 پس از ظرفیتسازی مجدد، تولید فولاد را افزایش دهد
در دومین همایش بینالمللی صنایع و سازههای فولادی که در سالن اجتماعات دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار شد، محمدرضا آقاجانلو، رئیس هیئت عامل ایمیدرو، اظهار داشت که فولاد بخش مهمی از اقتصاد صنعتی کشورها را تشکیل میدهد و نقش مهمی در بسیاری از طرحهای توسعه ایفا میکند. آقاجانلو اذعان داشت که توسعه کمی و کیفی صنعت فولاد ضروری است و استخلاص اولیه و بازیافت قراضه فولادی یکی از روندهای مهم این توسعه است.
به گفته آقاجانلو، بازیافت هر تن فولاد میتواند درصد قابل توجهی از مصرف انرژی، آب و پسماند معدنی را کاهش دهد. با وجود تولید سالانه حدود ۵ میلیون تن قراضه در ایران، هنوز از این ظرفیت به طور کامل بهرهبرداری نشده است. استفاده گستردهتر از قراضه میتواند تا ۲۵ درصد در هزینههای تولید صرفهجویی ایجاد کند و نقش بسزایی در تحقق توسعه پایدار داشته باشد.
در سطح جهانی، تولید فولاد به بیش از ۱.۹ میلیارد تن در سال رسیده است. چین با سهمی حدود ۵۰درصدی، بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان است. هند، ژاپن، آمریکا و اتحادیه اروپا دیگر بازیگران اصلیاند. ترکیه نیز با تولید سالانه بیش از ۳۶ میلیون تن، از صادرکنندگان مهم منطقهای محسوب میشود و ایران در جایگاه بعدی قرار دارد.
در آینده، سهم چین از تولید جهانی به دلیل توسعه یافتگی به ۳۴ درصد کاهش مییابد. همچنین در توسعهها بزرگترین سهم به انرژیهای تجدیدپذیر اختصاص خواهد یافت و تولید هیدروژن به عنوان نهادههای اصلی تولید سبز دومین جایگاه سرمایهگذاری را خواهد داشت.
بخش مهمی از خرج سرمایهای به تولید آهن اسفنجی و فولادسازی از طریق کورههای قوس الکتریکی اختصاص خواهد یافت. همچنین تغییر چشمگیر در ساختار هزینه، در حال حاضر در کوره بلند ساختار هزینه بین ۵۰ تا ۸۰درصد ماده است که با سیطره فولاد سبز نقش انرژی پر رنگ خواهد شد و ساختار هزینه ماده به کمتر از 50 درصد خواهد رسید.
در حال حاضر ایران با ظرفیت ۵۰ میلیون تن و تولید بیش از ۳۰ میلیون تن فولاد خام در سال، جزو ۱۰ کشور اول جهان است و فولاد را به یکی از ارکان صادرات غیرنفتی، ارزآوری و اشتغال کشور تبدیل کرده است. اما در بخش تولید تا رسیدن به نقطه ایدهآل نیز فاصله داریم. میتوان با کمک و همکاری استادان، دانشگاهیان و دانشبنیانها؛ بهرهوری را افزایش داد.
ائمه قدییری از صمت میگوید: اکنون ایران دارای ظرفیتهای مناسبی در حوزه فولاد است و هدف ایجاد ظرفیت تولید ۵۵ میلیون فولاد در چشمانداز سال ۱۴۰۴؛ محقق خواهد شد اما در بخش تولید تا رسیدن به نقطه ایدهآل نیز فاصله داریم. ما امروز با بیش از ۳۰ درصد ظرفیت خالی در زنجیره تولید فولاد مواجه هستیم.