بیماری آلزایمر، یکی از شایعترین بیماریهایی است که افراد مسن در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری به زوال عقل منجر میشود که تأثیرات آن بر حافظه، تفکر و توانایی انجام فعالیتهای روزانه را سخت میکند. در این مقاله، با چندین تحقیق مهم در مورد علل آلزایمر آشنا میشویم.
**علل بیماری آلزایمر**
در حال حاضر دو نظریه اصلی در مورد علل آلزایمر وجود دارد. نظریه اول نشان میدهد که تجمع پروتئین خاصی به نام “آمیلوئید بتا” در مغز منجر به بروز علائم آلزایمر میشود. این تجمع سلولهای مغزی را مختل میکند و بنابراین میتوانند علائم این بیماری را نشان دهند. بسیاری از درمانهای دارویی برای هدف قرار دادن این پروتئین طراحی شدهاند اما بهنظر میرسد که این تلاشها در متوقف کردن بیماری چندان موفق نبودهاند.
نظریه دوم جدیدتر است و بر دستگاه تولید انرژی مغز، “میتوکندری” تمرکز دارد. این ساختارهای کوچکی در داخل سلولها هستند که انرژی مورد نیاز برای عملکرد صحیح سلولها را تولید میکنند. اگر این دستگاهها به خوبی کار نکنند، سلولها انرژی مورد نیاز خود را دریافت نمیکنند و این مورد میتواند منجر به مشکلاتی در عملکرد مغز شود.
**میتوکندری و آلزایمر**
نتایج تحقیق جدید از کالج “ییل-دانشگاه ملی سنگاپور” از نظریه دوم پشتیبانی میکند. گروهی از دانشمندان به رهبری جان گروبر از کرم کوچکی به نام “الگانس” برای تحقیقات خود استفاده کردند. این کرم کوچک اغلب در پژوهشهای علمی استفاده میشود زیرا سلولهای آن به روشهای بسیار مشابه سلولهای انسانی کار میکنند، به خصوص وقتی صحبت از مطالعه پیری و سلامت مغز میشود.
دانشمندان کشف کردند که قبل از بروز هرگونه نشانه از تجمع “آمیلوئید بتا”، مشکلاتی در “میتوکندری” کرمها وجود داشته است. این مشکلات که بهعنوان نقص متابولیک شناخته میشوند، دریافت انرژی مورد نیاز سلولها را دشوار میکنند. برای بررسی بیشتر این موضوع، دانشمندان کرمها را با داروی رایج ضد دیابت به نام “متفورمین” درمان کردند. نتایج شگفتانگیز بود، به نظر میرسید که این دارو نقصهای متابولیکی را برطرف میکند و هم سلامت و هم طول عمر کرمها را بهبود میبخشد.
**نتیجه و راههای پیشگیری**
سایت ساینس گزارش کرد که این کشف نشان میدهد که مشکلات مربوط به میتوکندری ممکن است قبل از تجمع “آمیلوئید بتا” رخ دهد. اگر این نتایج درست باشد، به این معنی است که تمرکز بر رفع مشکلات “میتوکندری” در مراحل اولیه میتواند راهی جدید برای پیشگیری از ابتلا به آلزایمر قبل از شروع آن باشد.
گروه “ییل-دانشگاه ملی سنگاپور” پیشنهاد کرد که تمرکز بر کند کردن این فرآیندهای پیری به جای تلاش صرف برای درمان بیماریها پس از ظهور، ممکن است موثرتر باشد و اگر بتوان خود پیری را کند کرد، خطر بیماریهای مرتبط با سن مانند آلزایمر نیز ممکن است کاهش یابد.
**چند گام عملی برای پیشگیری از آلزایمر**
در حال حاضر هیچ راه تضمینی برای پیشگیری از آلزایمر وجود ندارد اما نتایج تحقیقات نشان میدهد که انتخابهای خاص سبک زندگی میتواند خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد. در این گزارش چند گام عملی وجود دارد که معرفی شده است:
* ورزش منظم داشته باشید
* رژیم غذایی سالم داشته باشید
* از نظر ذهنی فعال بمانید
* به اندازه کافی بخوابید
* استرس خود را مدیریت کنید
* ارتباط اجتماعی خود را حفظ کنید
* از سر خود محافظت کنید
این اقدامات میتوانند به کاهش خطر ابتلا به آلزایمر کمک کنند. مهمتر از آن، آنها به سلامت و تندرستی کلی کمک میکنند که هم برای بدن و هم برای ذهن مفید است.
**بحث در مورد درمان آلزایمر**
نتایج این تحقیق دیدگاه تازهای در مورد بیماری آلزایمر ارائه میدهد. این تفکر اساسا بر این است که در عوض امیدوار به درمان بیماریهای پرهزینه که منجر به زوال عقل میشوند، doctors به هدف قرار دادن مشکلات پایهای مانند نقصهای میتوکندری توجه کنند.
با این حال، هم اکنون در سطح جهانی تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام میشود تا روشهای پیشگیری از این بیماری در آینده به دست آید.
در این پایان کلام، مهمترین نکته این است که برای خنثی کردن خطر ابتلا به آلزایمر و تأمین ذهن و بدن، شناخت پدیدهها و ابتکار عمل مناسب از مهمترین گزینهها برای بهبود جان و جسم است.