بزرگترین چالشهای وزارت جهاد کشاورزی، چالشی برای چه کسی؟!
در جلسه شورای مدیران وزارت جهاد کشاورزی، معاون توسعه بازرگانی، شهرزاد مشیری، نکاتی مهم را در مورد چالشهای این وزارتخانه مطرح کرد. وی بر خودارزیابی این وزارتخانه و الزام به اصلاحات بنیادی برای تداوم موفقیت در تأمین، واردات و صادرات کالاهای اساسی تأکید کرد. اکنون، این چالشها چیست؟ و از کجا سرچشمه گرفتهاند؟
نکته مهمی که توسط معاون وزیر جهاد کشاورزی تأکید شد، برنامهریزی در حوزه بازرگانی است. وی گفت: حتی بهترین منابع هم بدون برنامهریزی به مقصد نمیرسند. خوشبختانه، در تعامل کامل با بدنه مدیریتی وزارتخانه و هدایت شخص وزیر، برنامهریزی ارزی سال جاری را بهموقع انجام دادیم و در اسفند، آن را به بانک مرکزی ابلاغ کردیم.
وی با اشاره به کاهش بودجه ارزی از 11.5 میلیارد دلار به 8 میلیارد دلار، افزود: این کاهش با هماهنگی کامل با بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه مدیریت شد و به لطف خدا، تنظیم بازار در روزهای پایانی سال، بهرغم فشارها، به خوبی انجام شد.
سفره مردم با وجود توزیع کالابرگ معیشتی در ایام نوروز و ماه رمضان بهخوبی مدیریت شد و ما سال را با موفقیت به پایان رساندیم.
با هماهنگی کامل با بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه مدیریت شد و به لطف خدا، تنظیم بازار در روزهای پایانی سال، بهرغم فشارها، به خوبی انجام شد.
وی ادامه داد: بخشی از بدهیها نیز از طریق مدیریت منابع و مصارف کنترل شد؛ اما در کنار این دستاوردها، سه چالش مهم باقی مانده که نیاز به همراهی ویژه دولت دارد.
وی توضیح داد: اولین چالش بدهی چند میلیارد دلاری ارزی است که از سالهای 1401 و 1402 بابت واردات کالاهای اساسی بر عهده دولت فعلی مانده و تأمین منابع ارزی کافی برای پرداخت به بخش خصوصی، دچار اختلال در زنجیره تأمین شده است.
دومین چالش عدم تفکیک صحیح وظایف میان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه است؛ برای مثال، تعیین اقلام کالای اساسی از جمله تخممرغ نطفهدار یا گوشت گرم به وزارت جهاد سپرده نشده و امسال برخی از آنها از فهرست کالاهای اساسی خارج شدهاند، در حالیکه همچنان تأثیر مستقیم بر امنیت غذایی دارند.
سومین مسئله به ساختار اداری بازگردانده شده و معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: در زمان بحران، همه سراغ معاونان بازرگانی استانها میروند و انتظار مدیریت فوری دارند، در حالی که این همکاران ساختار رسمی و تشکیلاتی در وزارتخانه ندارند.
این مقام مسئول ادامه داد: لازم است این تشکیلات به رسمیت شناخته شود تا با انگیزه و انسجام وظایف حساس خود را ادامه دهد.
مشیری تأکید کرد: با توجه به مسئولیت سنگین در حوزه واردات، صادرات و تخصیص ارز، باید ساختار بازرگانی در وزارت جهاد کشاورزی تقویت و تثبیت شود تا این حوزه حساس بتواند عملکرد مؤثر خود را ادامه دهد.
برنامهریزی برای جلوگیری از بحران اقتصادی و تورم
برنامهریزی در طول سال برای جلوگیری از حوادث ناگوار اقتصادی از مهمترین نکات است. در رابطه با حجم بالای بدهیهای دولت که ریشه در سنوات قبل دارد، باید همچون امسال، برنامهریزی با کمکهای ملی و بینالمللی برای بازپرداخت این بدهیها صورت گیرد.
چالش آخر که مربوط به عدم تفکیک صحیح وظایف میان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه است، یک دلیل دیگر است که میتواند اثرات زیانبار برای نظام اقتصادی و تولید و تولیدکنندگان ایران داشته باشد.
عوض کردن فرمول رونق اقتصاد تولیدی و پایان دادن به سنت وابستگی به برآمدنیهای خارجی ناامن و بلکه زیانبار نیز جزو تجربیات مهم دوران اقتصاد پسا-کروناست.
برای حل هر یک از این سه چالش، باید نقشه رادیکال تیرگیها رخنهها و رقبای معاونان وزرای در مالstration اجتماعی رفع شود و نکته مهمی که نیز باید بین آنها ذکر شود نکته همین است چراکه ایران را عقب برده و در راه توسعه خود جابه جا کرده است که مورد نگرانی همگانیای است که میتواند جلوی همه دستاوردهای دولت را نیز بگیرد.
برنامهریزی در طول سال برای جلوگیری از حوادث ناگوار اقتصادی از مهمترین نکات است. در رابطه با حجم بالای بدهیهای دولت که ریشه در سنوات قبل دارد، باید همچون امسال، برنامهریزی با کمکهای ملی و بینالمللی برای بازپرداخت این بدهیها صورت گیرد.
معادله بخش خصوصی در یک سال وزارتی
وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای حل تمام مسائل و موضوعات با توجه به نیاز های برحسب زمان در یک سال وزارتی باید در یک معادله برای حل مشکلات متمایل به بخش خصوصی باشیم.