حضور مرکز پژوهشهای مجلس در سیوششمین نمایشگاه کتاب تهران بر همه یک شکلی نپرداخته است. این مرکز در این دوره از نمایشگاه با ۳۹ عنوان کتاب و مجموعهای از گزارش کارشناسی حضور خواهد داشت و غرفه آن در سالن شبستان ناشران عمومی میزبان پژوهشگران و محققان حوزه قانونگذاری خواهد بود.
در حالی که این حضور بر روی نقش مرکز پژوهشهای مجلس در توسعه فرهنگ قانونگذاری تاکید دارد، اما پرسشهایی در مورد محدودیتها و چالشهای این مرکز وجود دارد. مرکز پژوهشهای مجلس چگونه میتواند به راحتی دسترسی به اطلاعات پژوهشهای خود را برای عموم ایجاد کند؟ این مرکز باید چگونه با احترام به خودمختاری تحقیقات آن در ارائه اطلاعات و کتابهای منتشرشده عمل کند؟ این دو پرسش توجه شما را به خود جلب میکند.
مسئله دیگری که بر سر زبانها افتاده است، چاپ کتاب در مرکز پژوهشهای مجلس است. در طول ۴ سال اخیر، چاپ کتاب در این مرکز با اقدامات متحولانه رشد چشمگیری داشته است. این رشد به رغم وجود چالشها، در روند توسعه فرهنگ قانونگذاری و دسترسی به اطلاعات نشاندهنده اهمیت چنین اقداماتی است.
این تمرکز بر چاپ کتاب، همچنین بر نقش گزارشهای کارشناسی مرکز پژوهشهای مجلس در ارتقای کیفیت قانونگذاری تکیه دارد. مرکز پژوهشهای مجلس تاکنون حدود ۲۰۰ عنوان کتاب و بیش از ۱۶ هزار گزارش منتشر کرده است و از این تعداد، انتشار ۱۰ مورد از این کتب در سال پیشصورت گرفته است.
در نمایشگاه سال جاری، مرکز پژوهشهای مجلس با حدود ۳۹ عنوان کتاب و مجموعهای از گزارشها حضور پیدا خواهد کرد. برخی از عناوین کتابهای مرکز پژوهشهای مجلس در نمایشگاه کتاب امسال شامل حکمرانی لابیها در آمریکا و جنگ ترکیبی، راهبردهای تقنینی کنگره علیه جمهوری اسلامی ایران، کُدیفیکَسیون، درآمدی بر حکمرانی پسماند عادی درکشور و ساخت ابزار اندازهگیری برای مطالعات اجتماعی، هستند.
سؤال وپاسخهایی در این قضیه وجود دارد:
1- در صورت برقراری یک کشور به نظام پارلمانی چقدر بر دولت شکل میگیرد و بر روحیه کشور?
2- مرکز پژوهشهای مجلس باید چه اقداماتی را انجام دهد تا بتواند دسترسی به اطلاعات تحقیقات خود را برای عموم تسهیل کند؟
3- مرکز پژوهشهای مجلس باید چگونه عمل کند تا به احترام به خودمختاری تحقیقات آن به ارائه اطلاعات و کتابهای منتشرشده بپردازد?
4- این چالشها چگونه میتوانند بر قدمهای توسعه فرهنگ قانونگذاری و دسترسی به اطلاعات در مرکز پژوهشهای مجلس اثر بگذارند؟