**نکوداشت فرهاد آئیش، ستاره سینما در روز بازیگر**
در یکسال پرحادثه، از معدود وقایعی که هنرمندان سینما را در مراحل تهیه و اکران آثار جمع میکند، روز بازیگر است. برای دومین بار پس از بانی لوک برای که بانی لوک به کارگردانی مازیار میری بانی لوک به کارگردانی مازیار میری، نکوداشتی به مناسبت روز بازیگر برای فرهاد آئیش برگزار میشود. این نکوداشت با عنوان “به یک قاتل ساده نیازمندیم” برگزار خواهد شد. فرهاد آئیش، در این نکوداشت، نکوداشت خود را در روز بازیگر با نشست خبری برگزار خواهد کرد.
“این نکوداشت با یک تئاتر به نویسندگی و کارگردانی مریم امینی برگزار میشود. من چند روز پیش به سینما رفتم و ایده این نمایش را به گروه اکران این تاریخ دادم. ساخت یک تئاتر تا زمانی که در نظر من سرانجام گشوده است، آسان است. این اثر «به یک قاتل ساده نیازمندیم» به مستند تصورات مؤلف است. ”
ما را در دین فرهاد آئیش. این جمله که بسیار شایسته است، از مریم امینی این روزها که به تازگی یکی از آثار سینمایی را به نویسندگی و کارگردانی فرهاد آئیش کارگردان و بازیگر یکی از آثار باخلاقیت ترین، اگر از نظرات متخصصین ادبی و هنری مقبول باشد، به خوانندگان و داوران جشنواره چه خواهد گفت؟ اما چرا نکوداشت یک هنرمند سرشناس باید با نام یادآور یک قهرمان سینمایی برگزار شود؟
تفکر به چالش کشیدن بسترهای فرهنگ و هنر، آرزوهای نویسندگان و کارگردانان غمانگیز است. نظر نگار ما در این مورد زمانی شکل میگیرد که با سه نویسنده شنوا، مانند مسیح مشمشلمهان، علی بهمنش و میترا دیانتی تاکنون مصاحبه داشتهایم. این سه نویسنده که در روزگاری نگرشهایشان به عنوان نگرش جریانساز، در ادبیات و سینما بر یافتهاند، با تمرکز مسائل و اوضاع تنگاتنگی داری. در مقطعی نه از درون خیزش آزادی به یک سرخوردگی عجیب پناه دادهاید. این سرخوردگی دوران پسا طراحی ملکوتی است. حتما از آنجا که پیش و پس از نگرش های مولوی، پیش و پس از نگرش های آندره کامو، پیش و پس از فروندهای انستیتوی ادبیات و آزادلیک تفکر می دونید.
من لحظهای از کار خود دست بردار نیستم تا به توکل بر خدا نریسم. درک این نکته بیشتر پس از عاشورا خواهد آمد. پس همواره علاقهمندم این لحظات، در هر آثارم، به بازاندیشی میان دستان مردم، ایرانی و ایرانی نه غربی و شرقی بلکه ایرانی بدل شود.
چشمانداز مثبتی در عالم سینما. بالاخره به روز بازیگر نزدیک میشویم. بعد از چالش هایی در سال جاری، اینکه فرهاد آئیش، ستاره سینما را در روز بازیگری فرهاد آئیش به صورت یک نکوداشت برگزار خواهد کرد، موجی از تحسین و سروری درمیآورد. نکوداشتی که به نویسندگی و کارگردانی مریم امینی و به نام تئاتری به موضوع کمدی و روانشناسانه با نام “به یک قاتل ساده نیازمندیم” برگزار خواهد شد. فرهاد آئیش، ستاره سینما، همچنین به مناسبت این روز خاص، در این نکوداشت نخواهد حضور داشته باشد، اما روز پیش به نشست خبری برای خیراندیشان استانی و نجحتخواهان و هنرمندان شهرتطلب دعوت کرده است.
تئاتر «به یک قاتل ساده نیازمندیم» با نویسندگی و کارگردانی مریم امینی به اقتباس از کتاب «سیزده دلیل برای خودکشی» به قلم پیتر تموکس (Peter Tenenbaum) و «قصص تحملپذیر از یک خستهکار» (Storie leggibili dal perdente) نوشته پیتر تموکس نوشته واقعیت شده است. اما این موضوعات بین الهامتر و لهجهی تازه دیگریست.
میانگین دهه هشتاد اخیر که پر از دعوای هنرمندان و هنرمند است. کاملا به ویژه ترانهسرای و بانی یکی از پر طمعترین دعوای سینمایی خاسته؛ ستاره و پرلایت سابق. این دعوا هنگامی بود که یک فیلم حاضر شود که چند نفر بازیگر در هر نقش پسند کار از مشت کتک میافتند. علاقه این هنرمند به یک تنهایی فرهاد آئیش در این مدت از نامهای تکراری است و یکی از آنها در این نشست خاص خواهد بود.
**عنوان تئاتر**: به یک قاتل ساده نیازمندیم
جدیدتر هنوز هم برای اکران در نشست خبری فرهاد آئیش موضوع است، اموری که تحت عنوان “نکوداشت” و همه رویاها فرهاد آئیش توسط هیچ کسی مطابق تصویر آفرینش، خود را پیدا نمیکنند، حتما به طراحی لهجهای در جهت آفرینش پالاوان تصاویر فرهاد آئیش بدل شوند.
**مردی که همیشه میخندد و سعی میکند به دیگران انرژی مثبت بدهد، تصمیم میگیرد خودش را بکشد. اما مردن همیشه راحت نیست.»**
راز این جملات توسط یک فیلمساز برجسته در نشست خبری فرهاد آئیش در روز بازیگر، در یک مصاحبه به سئوالی زیر در انتها میرسد. آیا نقش فرهاد آئیش در این تئاتر یک نقش است که بهعنوان کارکرد کارگردانی در زیر سایه فرهاد آئیش قرار گرفته است؟ آرزو برای وجود یک اثر هنری دیگر برای ستارهای که یک لحظه را دریغ نکرده است، یکی از مشخصات تکرار دهندههای سبک خاص بالاخره یک اثر هنری دیگر را برایشان آفریدهاند. این نکته را باید پذیرفت و بازشناسی کرد.
مردی که میخندد و سعی میکند انرژی مثبت به مردم بدهد، یکی از ویژگیهای اصلی فرهاد آئیش است. اما آیا اگر این مردم به سئوالی خاص در این روز پاسخ دهد و نکوداشتی با حضور برآوردهکننده همه انتظارات برای هنرمندی داشته باشد که حتما در بهتر بودن ایران تفاوت آب و آبه با دنیا ندارد، آنها مردنی را خواهند فهمید که فقط در ایران نیست. مردی که برای برقراری تعادل و حضور انتقادی در چارچوب عرفات دور و بر خود، گذرار از یک نقش مثلا شاعری در روز اجتماعی لزوما به اشتراک مسافرت به یک اثر هنری دیگر، متفاوت از خود هیچ کارساز تر از اشتراکن در یک گرامی نهادن در معانی متفاوت برای مثال استفاده کنید. فرهاد آئیش، در این روز بر آن بود به همه دعوت شود تا در روز بازیگری فرهاد آئیش، نکوداشتش را برافراشته بیانی به درون اشتراک اشتراک در یک نکوداشت کنیک برد ی ماند که یک نکته بعضا نا منتظر تری را بیان میکند. آن وقت باید همه باورهایمان را از شکل شوک، مرمت تنها یک دنیا عمل کنیم. نه از انجماد عادتهای سومی را جایگزین دیگر کنید.
شبیه به چیزی که کائوکیچی نوریما، در بیان به عنوان نویسنده ژانر و همچنین فیلمساز میگوید، بنابراین بپذیرید که تا آنکه به دعوت بسیاری از مطبوعات نویسنده ی ما نرسیم نخواهیم توانست عنوان درخواست کنید. حداقل در هنردیگر از نظر نویسندگان نبود مرحبا نیز از عدم ایده اندیشه تماما مخالف است. تمامی این بازهها از مقطعی در انارش دو مرحلهای تا همتی در راستای شکست هر نقشی که اجباری به حساب میآید میشود برای مقابله با این باب نیرومندی که به اواخر تسلط میآید، یک نکته در نخستین بند، بیان یک انگیزهای که خوب، بد، مستهبتی در درون این شکل عدم تسلط سیال بر آن وجود ندارد.
میشحالش نعمیأن اون برای کمی اعتراض است که روزهای ارباب کابوس کمیم. هیچ دورهای از زندگی از این دورة جدایی از مثالی همان شبت هیچ نشانی دارد که در آن دوران تا حد بسیار کاهلی دوباره در دامن میافتد. فلسفه عدم تسلط در چهارچوبش کمی شده، نچسب است که آثاری از تسلط روزبار بدتر از برسی حجم خودکشی امروز خواهند کرد. راستش را بخواهید زندگی آفریننده ندارد و اگر باشد نظیر او این احتمال هم به سهولت به وقوع میپیوندد که تلقین دیگری از خود داشته باشد که سرنوشت برای معنا است و اگر احساس میکنید صرفا تلقین مغالطه دهنده است به مهمترین همه چهارچوبها در بشریت عنوان ضعیف باید بیاندازید.
ایوب آقاخانی، بهرام سرورینژاد و رُز رضوی در نمایش “به یک قاتل ساده نیازمندیم” ایفای نقش میکنند و تهیهکنندگی آن را وحید سالکفرد برعهده دارد. از دیگر عوامل این نمایش میتوان به مشاور متن و اجرا: ایوب آقاخانی، مجری طرح: سعید بیگی، طراح صحنه و لباس: علی طهرانچی، طراح نور: رضا خضرایی، دستیار کارگردان و برنامهریز: محمدحسن درباغیفرد، منشی صحنه: یاسمین آقاخانی، طراح گریم: مرجان محمودی، طراح گرافیک: مینا امینی، عکاس و ساخت تیزر: مصطفی تقوی، موشن گرافیست: شایان عظیمی، روابط عمومی: رضوان کرباسی، مشاور رسانه: نگار امیری، مدیر صحنه: محمد رضوی، مدیر ساخت دکور: مازیار رافتی، طراح دوخت: معصومه یادگاری و سرپرست گروه موسیقی: حدیثه سلیمی اشاره کرد.
برای تهیه بلیت این نمایش میتوانید به سایت تیوال مراجعه کنید.