حمله تروریستی در جامو و کشمیر و واکنش هند به آن

در تاریخ ۲۲ آوریل (۲ اردیبهشت) یک حمله تروریستی در نزدیکی شهر «پهلگام» در جامو و کشمیر تحت کنترل هند رخ داد که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر از جمله یک شهروند نپالی شد. این حادثه در حالی رخ داد که گروهی از تروریست‌های «لشکر طیبه» مسئولیت آن را برعهده گرفتند.

واکنش هند به این حمله به گونه‌ای بود که این کشور ممنوعیت‌هایی را برای اتباع پاکستانی وضع کرد که شامل کاهش تعداد کارمندان پاکستانی در سفارتخانه در دهلی، بستن مسیر آب سند به سمت پاکستان و بستن تنها مرز زمینی فعال بین ۲ کشور می‌شود. این اقدامات توسط هند بهانه‌ای برای شدت وظلم و ستم نسبت به پاکستان شده است.

اما در مورد بررسی ثمره این اقدامات، وزیر خارجه پاکستان در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک در اسلام‌آباد به همراه «ژنرال احمد شریف چودری» رئیس روابط عمومی ارتش پاکستان و «شفقت علی خان» سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور گفت: «کل منطقه به دلیل اقدام سیاسی و بسیار تحریک‌آمیز هند، با تهدید جدی درخصوص صلح و ثبات مواجه شده است.» همچنین وزیر خارجه پاکستان تاکید کرد: «رهبران جهان طی روزهای اخیر درخواست خویشتن‌داری کرده‌اند. من به نمایندگی از دولت و ملت صراحتا اعلام کرده‌ام که پاکستان اولین کشوری نخواهد بود که به هیچ اقدام تنش‌آمیزی متوسل می‌شود اما در صورت هرگونه حرکت تنش‌آمیز طرف هندی، ما شدیدا پاسخ خواهیم داد.»

واضح است که این اقدامات به شکل‌گیری یک بحران دیپلماتیک در منطقه تبدیل شده است. پاکستان هم مانند همیشه در این حالاتی وارد فرمول بازی بین لندن و واشنگتن می‌شود. این موضوع به چگونگی تکیه پاکستان بر روابط دیپلماتیک و دیدگاه‌هایی که از حساسیت منطقه‌ای مردم این کشور دارد، می‌نگرد. به بیان دیگر، با توجه به اینکه هند این چرایی را که پاکستان به خود می‌دهد تا به پاکستان عادی و صلح آمیز پاسخ دهد، پاکستان می‌تواند کپی‌رایت برخی از الهامات دیپلماتیک غربی را از انگلیس و آمریکا بگیرد. مناطق تحت فشار زیادی را در منطقه آسیای جنوبی در حال تجربه کردن است.

همچنین وزیر خارجه پاکستان این‌طور اظهار داشت که «هند از کمپین ترور و حمایت از تروریسم در پاکستان و سایر کشورها تجلیل می‌کند و حتی آن را جشن می‌گیرد. هیچ کشور دیگری به اندازه پاکستان قربانی تروریسم نشده است. از طرفی، فداکاری‌های انجام‌شده توسط سازمان‌های مجری قانون و غیرنظامیان پاکستان به مقابله با تهدید تروریسم و به صلح و ثبات منطقه‌ای و بین المللی کمک کرده است.»

این بیان وزیر خارجه پاکستان مبین آن است که قصد پاکستان برای به همراهی و همکاری با میانجیگری بین‌المللی و را حل معضلات بین‌المللی سایز شده است. برای مثال به اضافه اینکه نخست‌وزیر هند «نیروهای مسلح هند آزادی عملیات کاملی برای تصمیم‌گیری در مورد نحوه، اهداف و زمان واکنش هند دارند» و وزیر خارجه پاکستان بیان کرد که «یک راه‌حل بادوام برای هند تمرکز بر مشکلات داخلی خود به جای اشاره به کشورهای دیگر است. هند برای مدت طولانی برای دستیابی به اهداف استراتژیک خود، اتهامات تروریستی را به کار گرفته است.»

این انعکاس نشان می‌دهد که پاکستان دولت هند را به تروریسم متهم می‌کند و می‌گوید که هند تلاش می‌کند به کمک بخش بزرگتر تروریسم خارج از پاکستان کمک کند.

«در عین حال، همه چنین حوادثی برای تحریک احساسات سیاسی داخلی برای دستیابی به منافع سیاسی محدود استفاده می‌شود. ما به شدت نگران روایت بسیار خشن، بسیار تحریک‌آمیز و علنی اسلام‌هراسانه‌ای هستیم که علیه کشمیری‌ها و مسلمانان هندی است.»

او در ادامه به تاکید کرد که «هند پس از حمله پهلگام بدون داشتن مدرکی علیه پاکستان ادعاهایی را مطرح کرد. پاکستان هیچ ربطی به آن ندارد و ما از اول هم این را گفته‌ایم و تکرار می‌کنیم؛ پاکستان هیچ ارتباطی به حادثه پهلگام ندارد.»

توسط nastoor.ir