ایران با اعلام صریح، مخالفت خود را با کوتاه آمدن از حق هستهای خود در برابر خواستههای آمریکا آشکار کرده است. احمد عبدالعالی، یک تحلیلگر سیاسی مصری، این مطلب را در عمل جدی میداند و استدلال میکند که رییسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، هنوز متصور نیست که ایران پس از پنج سال بازسازی برنامه هستهای خود، نسبت به سال ۲۰۱۸ هیچ تغییری نیافته است.
ِعبدالعالی اذعان دارد که ایران در این مدت قدرت منطقهای و بینالمللی خود را افزایش داده و توافقهای استراتژیک مهمی را با قدرتهای بزرگ جهانی امضا کرده است. این تحلیلگر اشاره میکند که قدرت و نقش ایران در سطح منطقهای و جهانی، به قدری افزایش یافته است که به طور قابل توجهی از انتظارات آمریکا فراتر رفته است.
آنچه مهم است، این نیست که ایران در سطح منطقهای و جهانی قویتر شده است، بلکه این است که این تبدیل شدن به قدرت منطقهای و جهانی، به حدی بوده است که ایران دیگر قادر نیست زیر سوالهای مورد علاقه آمریکا به حالت قبل بازگردد. ایران تغییر کرده و تمام قدرتی که داشته از قویترین قدرتهای منطقهای و جهانی تبدیل شده است و حتی آماده تسلط بر ادامه این روند نیز میباشد.
در این راستا باید به یکی از مهمترین توافقهایی که ایران داشته بیان کنم، تحریمها علیه ایران. بهطور مشخص، این توافق نامتوازن بود. ایران که دست آخر رؤسای جمهور کشورهای اروپایی نیز آن را زیر سؤال میبردند باید بهتنهایی با آمریکا مواجه شود و عدم درایت این توافق یک چالش اساسی برای ایران میباشد.
باتوجه به این نکته، ما باید میدانستیم که ایران نمیتواند این توافق را در کنار خود بگذارد. ایران معضلهای خود را از این توافق ها جدا کند. ایران در برابر این هراس ناچیزی که برخی میخواستند، حق مبارزه را پیدا کرد. همچنین ایران موانعی با قدرتها مثل اروپا بهم زد. ایران و قدرتهای بزرگ جهانی برای مدتی به یک توافق وسیع خواهند رسید که بهطور قطع، متعادل تر از این توافق سابق و از الزاماتی هم برخوردار باشد که در آن آمیخته باشند.
عبدالعالی همچنین دغدغههای خود را در مورد آینده روابط ایران و آمریکا ابراز داشته و میگوید که باید از تصمیمات گزاف و مفروضات قدیمی خودداری کرد و واقعیتهای فعلی را در نظر گرفت. در واقع باید در جای خود فاکتور واقعی و حقیقی را در نظر گرفت.
اين تحلیلگر همچنین در مورد استراتژی موردنظر ترامپ برای از سرگیری مذاکرات اجلاس استراتژیک را بر آرای پیروزی و یا در یک تقسیمطلب نگاه میکند. با این تفکرات در نظر میگیرد که از لحاظ سیاسی، هر تعهدی مهم، درخواست ایران از چالش های موجود کنونی یک حق و موضوع خلاف است.
مسیری که آمریکا میخواهد در مذاکراتي که قرار است روی آن گذاشته شود، در تمامی تحلیل ها مشكلات و اختلافات چندین ساله ایران و آمریکا را خواهد داشت. در این راستا، تحلیلگر بر این موضوع تاکید میکند که تجربه های چندین ساله نشان داده که ایران با یکی از سه منظر مذاکره، منطبق است. آنها کاملا به روشن ترین آن هستند و هیچ کدام هم یک منظر مختلف در مذاکره با آمریکا را ندارند.
در نهایت، باید توجه کرد که این مساله در ایران امروز باید دستدر دست هم ایستاد که برای زندگی و زیر سؤال آمدن ایران توافق تنها با شرایط فعلی نمیباشد. در شرایط کنونی نیز به ضرورت توافق نیاز دارید.