**معاون اول رئیس‌جمهور ایران: پارک فناوری پردیس باید نقش کلیدی در دستیابی به فناوری‌های پیشرفته و نوآورانه ایفا کند**

معاون اول رئیس‌جمهور ایران، محمدرضا عارف، در چهاردهمین جلسه هیئت امنای مشترک پارک فناوری پردیس و پارک فناوری سلامت پردیس، بر اهمیت دستیابی به فناوری‌های پیشرفته و نوآورانه در منطقه اوراسیا تاکید کرد و ضرورت ارتقای جایگاه پارک فناوری پردیس به منطقه بین‌المللی نوآوری ایران را برجسته گردانید.

عارف با اشاره به اینکه پارک فناوری پردیس در طول 20 سال گذشته در پیشبرد کشور به فناوری‌های پیشرفته موثر بوده است، خاطرنشان کرد که راهبرد دولت در آن زمان اداره غیردولتی این مجموعه بود اما به دلیل شکل نگرفتن کامل بخش خصوصی برای پیشبرد راهبردهای دولت، به اداره دولتی و یا نیمه دولتی این مجموعه رسیدیم.

وی ادامه داد که ارتقاء جایگاه پارک فناوری پردیس به منطقه بین‌المللی نوآوری ایران بیانگر اعتماد نظام به خدمات، فرآیندها و ظرفیت این مجموعه است که این تعهد و بار مسئولیت سنگین باید ادامه یابد. عارف با قدردانی از دست‌اندرکاران این مجموعه در طول 20 سال گذشته، افزود که پارک فناوری پردیس برای رسیدن به اولویت‌های سند چشم‌انداز در علم و فناوری به ویژه هایتک شکل گرفت و گام‌های خوب و شتابانی در جهت فناوری‌های پیشرفته و انقلاب در این زمینه برداشت.

عارف با اشاره به اینکه جمعیت 300 میلیون نفری در حوزه تمدنی ایران هستند که به دلایلی در طول سالیان گذشته تعاملاتی درخور با آنان نداشته‌ایم، خاطرنشان کرد که با تلاش‌های انجام شده جمهوری اسلامی ایران به عضویت پیمان‌ها و اتحادیه‌های مهم منطقه‌ای درآمد تا جایی که عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای با پروسه طولانی روبرو شد و در دولت دوم اصلاحات و سفر من در آن زمان، ایران به عنوان ناظر به شانگهای پیوست و 18 سال طول کشید تا جمهوری اسلامی ایران به عضویت این سازمان درآید تا در ادامه جایگاه واقعی خود را در آسیای میانه و منطقه اوراسیا پیدا کنیم.

وی با تاکید بر اینکه بازار بزرگ منطقه به پیشرفت‌های فناورانه جمهوری اسلامی ایران نیاز دارد و تعامل خوبی با این منطقه داریم، افزود که قانون تجارت آزاد با اوراسیا در مجلس شورای اسلامی تصویب شده و تا اواخر اردیبهشت‌ماه ابلاغ می‌شود و در عین حال از نظر فرهنگی در حوزه تمدنی قرابت‌های فرهنگی بسیار زیادی با کشورهای منطقه داریم.

عارف با ذکر خاطره‌ای درخصوص استقبال از او به عنوان رئیس دانشگاه تهران که مشابه استقبال در  جایگاه معاون اولی در دولت اصلاحات در یکی از کشورهای منطقه بود، گفت که استقبالی که از من به عنوان معاون اول در آن دوران به عمل آمد همانند استقبال در زمان ریاست دانشگاه تهران بود که این نشانگر جایگاه مراکز دانشگاهی و موسسه‌های علمی و فناوری جمهوری اسلامی ایران در منطقه است.

### تحلیل‌های عمیق

یخبیز عارف با بیان اینکه توسعه روابط با کشورهای همسایه، منطقه اوراسیا و آفریقا جز راهبردهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران هستند، درباره ارتقای روابط ایران با کشورهای آفریقایی در دولت چهاردهم تصریح کرد که در زمینه توسعه همکاری‌ها با کشورهای آفریقایی گام‌های خوبی برداشته شد و شرکت‌های ایرانی به ویژه در بخش فنی و مهندسی به این منطقه ورود کردند که امروز پارک‌های علم و فناوری می‌توانند پیشتاز توسعه روابط علمی و فناوری با کشورهای همسایه، آفریقایی، منطقه و همچنین کشورهایی که در اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران هستند، باشد و در این مسیر نباید تنها به دنبال منافع کوتاه مدت باشیم و تثبیت جایگاه جمهوری اسلامی ایران در جهان برای دولت حائز اهمیت اساسی است.

### به سمت راه‌حل‌ها

عارف همچنین از منطقه بین‌المللی نوآوری ایران خواست تا به طور خاص و ویژه فعالیت‌های خود را در حوزه میکرو‌الکترونیک متمرکز کند و گسترش دهد. او از اشتباه راهبردی دولت در گذشته که تنها در بخش نظری توسعه در حوزه میکرو‌الکترونیک پیش رفتیم، تاکید کرد و گفت که باید عقب‌ماندگی‌های 40 سال گذشته جبران شود.

### پرسش‌ها و واکنش‌ها

آنچه این مقاله نشان می‌دهد این است که آیا پارک فناوری پردیس موفق به دستیابی به نقش کلیدی در دستیابی به فناوری‌های پیشرفته و نوآورانه شده است؟ آیا ارتقای جایگاه پارک فناوری پردیس به منطقه بین‌المللی نوآوری ایران، اعتماد نظام به خدمات، فرآیندها و ظرفیت این مجموعه را نشان می‌دهد؟ آیا استفاده از پارک‌های علم و فناوری در توسعه روابط علمی و فناوری با کشورهای همسایه، آفریقایی، منطقه و کشورهای اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران یک مسیر درست است؟

توسط nastoor.ir