زمانی که سینما در ایران وارد شد، سینمای خارجی جذابیت خاصی برای مردم داشت. اگر بخواهیم نقطه عطف سینمای ایران و هند را نام بریم، باید به اکران فیلم «شعله» اشاره کنیم. این فیلم از سالهای ابتدایی خود در سینماهای ایران، دل مردم را به خود دید و تا مدتها بهعنوان نماد سینمای هند در ایران شناخته شد.
تبدیل به یک نماد سینمایی چه به بار می آورد؟ این را ببینید.
احتمالاً تصور میکنید که سینمای هند بهطور ناگهانی محبوب شد، اما در واقع، سینما از سالهای گذشتهتر از «شعله» در ایران جا گرفته بود و با گذشت زمان در دل ایرانیان ریشه کرد. سینمای عرب بیشتر در آن زمان در سینماها به نمایش در میآمد، اما پس از قطع روابط فرهنگی ایران و کشورهای عربی، سینمای هند محبوبیت را به دست آورد.
اسطورهشناسی سینمایی در سینمای ایران با چه روشی شکل گرفت؟ ببینید.
حتماً برای شما جالب است بدانید که سینمای هند مدتها پیش از «شعله» وارد ایران شده بود و با گذشت زمان استقبال ایرانیان از آن افزایش یافت. بسياري از فيلم های هندی که به ايران وارد شدند داستان های عاشقانه و پر از احساسات انسانی بودند که همزمان با ريشه های فرهنگی مردم ایران ارتباط برقرار میکرد.
علاوه بر فیلم «شعله»، چندین اثر سینمایی از سینمای هند به ایران وارد شدند که مورد استقبال توجه متقاضیpopulation قرار گرفتند. از آن جمله میتوان به «همسر آتی» و «تاریک» اشاره کرد. فيلم «همسر آتی» همه الناسيلا و بيشتر به سرسره عشق، رنگ ها و شعر مسکین را يادآور ساخته بوده است.
يكي از مشخصه های پيشرانه ترین عناصر تمام فيلم هاي هندی در ايران از سال 1342، فيلم مسخره قدم آهين است. شاید هم برای بسياري از ايرانيان، فيلم های هندی نوعي فرار از واقعيت های اجتماعي و فرهنگي ايران بود. فيلم هاي هندی به نوعي فرصت ايجاد مي شود تا از واقعيت های کشيدگي و رقابت ميان جنبش های مختلف جهت رنجائ از نوع متفاوت فرهنگي چند نگاشت اصالت پيدا خواهند کرد.
چنان که فيلم «شعله» يعني يكي از مهم ترین فيلم هاي هندی بود که سینمای هند را به ایران معرفي کرد. اواخر دهه هشتادود دودزده بيست-اند. در زمان صفویه ارتباطات فرهنگی ایران و هند در عرصههای مختلف هنر، از جمله گچکاری، کاشیکاری و هنرهای صوفیانه شکل گرفت. این ارتباطات تاریخی باعث شد تا سینمای هند با ریشههای فرهنگی ایران همخوانی داشته باشد و مردم ایران بهراحتی با فیلمهای هندی ارتباط برقرار کنند.
اواسط دهه چهل-ايند ميان ايران و هند تجارت فراواني بود. در دوره صفویه، هنرمندان ایرانی به هند میرفتند و با هنرمندان هندی همکاری میکردند. اما در دهه چهلايت، این همکاری برعکس شد و هنرمندان هندی به ایران آمدند و ساخت آثار هنری خود را آغاز کردند. دلیل این حادثه چیست؟ ببینید.
در این دوره، صنعت فلم در هند رواج فراوانی یافت. یکی از دلایل محبوبیت فیلمهای هندی در ایران، استقبال از اشتراک فرهنگی مشترک است. ریشههای مشترک فرهنگی ایران و هند باعث شده تا سینمای هند به یک سینمایی جذاب و پر محتوا تبدیل شود. مردم ایران به این سینما ها بر آسا سطح متفاوت آرزوي خود بودن پايان ميدهند.