دستور کار مذاکرات جلوتر از موشکی حرف میزند، بازی رسانهای آمریکا
گروه سیاست سایت فردا: سخنان اخیر ویتکاف، نماینده آمریکا در مذاکرات مبنی بر اینکه آمریکا باید بر مسئله موشکی ایران تمرکز کند با واکنشهای زیادی همراه بود. حسن بهشتیپور، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره این موضوع به «فردا» گفت: «در مذاکرات، بهطور کلی دو وجه متفاوت وجود دارد. یکی روند رسمی است؛ یعنی آنچه مکتوب میشود، به وزیر خارجه عمان داده میشود، او آن را به طرف آمریکایی میرساند و سپس پاسخ را به ایران منتقل میکند. این یک بُعد ماجراست. بُعد دیگر، فضای رسانهای است. رسانهها با نگاه و رویکرد خاص خود سعی میکنند اطلاعاتی از مسئولان مذاکرهکننده به دست آورند و بر آن تمرکز و آن را پر رنگ کنند. طبیعی است که طرف آمریکایی مواردی را که برایش مطلوب است در رسانهها مطرح میکند، اما آنچه در مذاکرات گفته میشود، دستور کار مذاکرات است و قرار است روز شنبه درباره این دستور کار توافق شود»
او ادامه داد: «طرف ایرانی قطعا درباره موضوع موشکی وارد مذاکره نخواهد شد. اما طرف آمریکایی تلاش میکند چنین القا کند که دستاوردهایی فراتر از دوره اوباما بهدست میآید. این مسائل بیشتر در رسانهها مطرح میشود. ما نیز مواضع خود را بیان میکنیم؛ از جمله اینکه تحریمها باید لغو شوند، نه تعلیق، و همچنین در آینده تحریمهای جدیدی وضع نشود»
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «این خواستهها در افکار عمومی مطرح شدهاند. در این میان، لابی صهیونیستی فشار میآورد که چرا با ایران مذاکره میشود. آمریکاییها هم برای پاسخ به همین فشارها، این مسائل رسانهای را مطرح میکنند و به نوعی طرح موضوع موشکی، پروپاگاندای رسانهای آمریکاست. ما باید تحلیل هوشمندانه داشته باشیم و توجه کنیم که ملاک آن چیزی است که در دستور کار مذاکرات قرار دارد»
بهشتیپور در پایان گفت: «سخنان ترامپ هم موضوع تازهای نیست؛ تکرار آنها بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد. اصولا هدف او تحقیر برجام و دولت اوباماست. میگوید ایرانیها ما را بازی دادند و دیگر اجازه نخواهیم داد این اتفاق بیفتد. از نگاه او، توافق تاریخی اوباما با ایران اشتباه بوده و خودش منتقد آن بوده است، برای همین هم از برجام خارج شد. اکنون هم با نگاه انتقادی میگوید که اوباما و تیمش فریب خوردهاند و دیگر نباید فریب بخوریم. این حرفها بیشتر مصرف تبلیغاتی دارد»
باعث سوال میشود که آیا لحن تنازع مجدد آمریکا برای دستاوردهای بیشتر در مذاکرات، نصیبش خواهد شد یا خیر؟ چرا که انسیآی آمریکا تا این لحظه، از رفتار همانجور موشکزنی آمریکا در مورد موضوع موشکی حملهورانه به توافق ایران را پیشگویی کرده است. انسیآی آمریکا میگوید: تا آنجا که میتوانست اطلاعاتی براورده است که آمریکا تا قطعیت توافق نهایی، دست به کاراهایی خواهد زد که توافق را رُگاژ کند. حسین امیرعبداللهیان هم باآنکه این سؤالی را مطرح نمیکند، اما چنین میپندارد و سعی میکند نگرانیها را خنثی کند. آیا وی حق دارد یا خیر، هر چند برای توضیحش، باید جدیتر و بلند متنی را دوباره علنی کند، تا موضوع را تماما تصحیح کند و مذاکرات را به یک پروسه امری مبدل کند.
این در حالی است که چیزی همانطور که باید در چارچوب مذاکرات دیده نشود، بلکه فردا در مجلس به دلیل عدم عمل دولت در تحقق تعهدات به انتقاد و مراجعه به اصل 90 قانون اساسی میرود. آیا نمایندگان برای انتقاد از رفتار دولت، باید آماده باشند؟