بررسی ظرفیت‌های موجود در حوزه اقتصاد اسلامی و چگونگی استفاده از آن‌ها برای پشتوانه رسانه‌ای در جستارهای اقتصادی نهادهای متعددی در این حوزه فعالیت دارند که برخی صرفاً آموزشی، برخی پژوهشی و برخی هر دو بعد را پوشش می‌دهند. حجت الاسلام سعید فراهانی، عضو هیئت علمی دانشگاه قم، اعلام کرد که نهادهای متعددی در حوزه علمیه در زمینه اقتصاد اسلامی فعال هستند که برخی صرفاً آموزشی، برخی پژوهشی و برخی هر دو بعد را پوشش می‌دهند. وی خاطرنشان کرد که مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) سال‌هاست که در سطح ارشد و دکتری دوره‌های آموزشی برگزار می‌کند و فارغ‌التحصیلان بسیاری داشته است.

پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نیز یکی از نهادهای فعال در این حوزه است که سابقه‌ای طولانی دارد. حجت الاسلام فراهانی تصریح کرد که این پژوهشگاه از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تحت عنوان دفتر همکاری حوزه و دانشگاه فعالیت خود را آغاز کرده است. گروه اقتصاد این پژوهشگاه نیز دارای تاریخچه و آثار علمی قابل توجهی است و تا کنون چندین دوره دکتری در رشته‌های اقتصاد و اقتصاد اسلامی برگزار کرده است.

در حال حاضر، جامعة‌المصطفی است که گروه اقتصاد دارد این مؤسسه پژوهشی-حوزوی است و در زمینه‌هایی همچون فقه اقتصادی فعالیت‌های تخصصی دارد. حجت الاسلام فراهانی اشاره کرد که مؤسسه عالی فقه اقتصاد اسلامی که زیر نظر دفتر رهبر معظم انقلاب فعالیت می‌کند از دیگر نهادهای مهم در این حوزه است. حجت الاسلام فراهانی عنوان کرد که در این مؤسسه دروس اصلی اقتصاد دست‌کم در سطح کارشناسی ارشد، تدریس می‌شود و طلاب پس از گذراندن این دوره‌های آموزشی وارد مراحل پژوهشی عمیق‌تری می‌شوند تا بتوانند فعالیت‌های کاربردی انجام دهند.

حجت الاسلام فراهانی خاطرنشان کرد که حدود ۱۰۰ طلبه وجود دارند که در مقاطع ارشد یا دکتری اقتصاد تحصیل کرده‌اند و احتمال می‌دهم حدود نیمی از آن‌ها یعنی ۵۰ نفر در سطح دکتری باشند. این افراد علاوه بر تحصیلات حوزوی با دانش تخصصی اقتصاد نیز آشنا هستند. حجت الاسلام فراهانی همچنین گفت که ما چندین مدرسه تخصصی تابستانی و زمستانی برگزار کردیم، هدف اصلی این مدارس آشنایی طلاب اقتصادخوانده با حوزه‌های اجرایی وزارت اقتصاد مثلاً شناخت بیشتر نسبت به نظام مالیاتی، گمرک و ساختارهای اجرایی اقتصادی بود.

در این جلسه، حجت الاسلام فراهانی خاطرنشان کرد که این فعالیت‌ها هنوز به‌درستی معرفی نشده‌اند. حجت الاسلام فراهانی بیان کرد که ما مدعی نیستیم که همه کارها به بهترین نحو انجام شده است، اما نباید فراموش کرد که از زمان انقلاب اسلامی، گام‌های بسیار بزرگی در این زمینه برداشته شده است. حجت الاسلام فراهانی همچنین از زحمات خبرگزاری رسا در ارائه اخبار دقیق حوزوی و حمایت از جبهه انقلاب و ورود به عرصه اخبار اقتصاد اسلامی قدردانی کرد.

حجت الاسلام فراهانی تاکید کرد که امروز با وجود تمام این پیشرفت‌ها، باید بپذیریم که هنوز در آغاز راه هستیم و کارهای بسیار بیشتری باید صورت گیرد، از جمله کارهای مهم نیز معرفی این آثار است. حجت الاسلام فراهانی خاطرنشان کرد که همایش‌ها و نشست‌های مختلفی در این حوزه از جمله نشست‌هایی که به بررسی اقتصاد ایران از منظر اقتصاد اسلامی پرداخته‌اند برگزار شده و همچنان در حال برگزاری است.

توسط nastoor.ir