عید فطر، یکی از مهمترین مناسبتهای مذهبی مسلمانان است که رویدادهایی قرین با معنویت و فضیلت را با خود به همراه دارد. این عید نشاندهنده رنگارنگبودن ماه رمضان است که با ایمان و عبادت رؤیت میشود. در این عید، Muslims به شکرگزاری و نزدیک شدن به خداوند و تلاش برای شفاعت، برای گذاشتن گناهان در گذشته، شرم و فخر و مجازات مهلت داده به زمینههایی میپردازند.
### اختصاص ذات عالم به بندگان خیر پس از روز عید فطر
روزی به نام عید فطر است که در این روز پربرکت، خداوند متعال خطاب به فرشتگان میفرماید: «پاداش کسانی که وظایف خود را به درستی انجام دادهاند، چیست؟» و فرشتگان پاسخ میدهند: «پاداش آنان تنها در دستان توست ای پروردگار!» سپس خداوند میفرماید: «ای فرشتگان من، گواه باشید که من بندگانم را آمرزیدم.»
### نماز عید فطر
در این عید، نماز عید فطر مهمترین نقش را ایفا میکند. این نماز اقامه شود در رکعت هایی که در هر رکعت پس از قرائت سوره حمد، میتوان سورهای دلخواه را تلاوت کرد. البته، مستحب است در رکعت اول پس از حمد، سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه، یا در رکعت اول سوره اعلی و در رکعت دوم سوره شمس خوانده شود. در رکعت اول، پس از حمد و سوره، پنج تکبیر و پنج قنوت بجا آورده میشود (بعد از هر تکبیر، دستها برای قنوت بالا برده شده و دعای قنوت خوانده میشود) و در رکعت دوم، چهار تکبیر و چهار قنوت به همین ترتیب انجام میگیرد.
### دعای قنوت نماز عید فطر
دعای قنوت نماز عید فطر به این وجه است:
اَللّهُمَّ اَهْلَ الْکبْرِیاءِ وَالْعَظَمَهِ وَاَهْلَ الْجوُدِ وَالْجَبَروُتِ وَاَهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَهِ وَاَهْلَ التَّقْوی وَالْمَغْفِرَهِ اَسْألُک بِحَقِّ هَذَا الْیوْمِ الَّذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمُحَمَّد صلی الله علیه وآله ذُخراً وَشَرَفاً وَ کَرامَهً وَمَزیداً أَنْ تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُدْخِلَنی فی کُلِّ خَیرٍ أدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد وَ أَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کلِّ سوُءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد صَلَواتُک عَلَیهِ وَ عَلَیهِمْ اَللّهُمَّ إنّی اَسْألُکَ خَیرَ ما سَألَکَ بِهِ عِبَادُکَ الصَّالِحوُنَ وَأَعوُذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعَاذَ مِنْهُ عِبَادُکَ الْمُخْلَصوُنَ
### زمان اقامه نماز عید فطر
بهترین زمان برای خواندن نماز عید فطر، از طلوع خورشید تا پیش از اذان ظهر است و در صورت عدم امکان، قضائی ندارد. مستحب است نماز عید پس از بالا آمدن آفتاب خوانده شود. همچنین، در روز عید فطر مستحب است پس از طلوع آفتاب، ابتدا افطار کرده، زکات فطره پرداخت شود و سپس نماز عید اقامه گردد.
### وجوب یا استحباب نماز عید فطر
در مورد وجوب یا استحباب نماز عید فطر در زمان غیبت امام عصر (عج)، بین فقها اختلاف نظر وجود دارد. اکثر مراجع تقلید، آن را مستحب میدانند و اقامه آن به صورت جماعت را نیز مورد اختلاف میدانند. اما پس از ظهور امام، این نماز واجب خواهد بود.
### فضیلت نماز عید فطر
شایسته است پس از آموختن نحوه خواندن نماز عید فطر، به فضیلت این عید نیز اشارهای داشته باشیم. پیامبر اکرم (ص) در مورد فضیلت شب و روز عید فطر فرمودهاند: «…»