عفو کرد. در روز قدس وزیر امور خارجه ایران در جمع راهپیمایان نکاتی را در مورد پاسخ به نامه ترامپ بیان کرد که نشان می‌دهد راهی برای دیپلماسی بازمانده است. این اظهارات وزیر امور خارجه با اظهارات قبلی کمال خرازی وزیر امور خارجه پیشین در مورد این موضوع مشترک است.

تحلیل آنچه گفته شده و رخ داده، نشان می‌دهد چند نکته مهم وجود دارد:

1. فرآیند طی شده این نامه با نامه قبلی ترامپ کاملا متفاوت است. نامه قبلی حتی دریافت هم نشد، در حالی که نامه جدید دریافت، بررسی و پاسخ داده شده است.

2. در نامه فعلی و مواضع شفاهی رسمی اصل مذاکره نفی و رد نشده بلکه «مشروط» شده است.

3. آنچه عراقچی در لفافه با عنوان «بازماندن پنجره دیپلماسی» گفته، خرازی عیانش را گفته: «مذاکره غیر مستقیم» دارای مجوز است.

4. ایران و آمریکا تجربه انواع مذاکرات را دارند، اما در مقام مقایسه این شکل از مذاکرات پیشنهادی فعلی، تقلیل یافته تر از مذاکرات سه جانبه ای است که سالها پیش در عراق صورت گرفت.

5. این شکل از مذاکره، گذار از ایده نه مذاکره و نه جنگ تلقی می شود.

6. این شکل از مذاکره در شرایط فعلی برای کاهش سطح تنش، کاستن از میزان نقش آفرینی رژیم صهیونیستی در معادلات بین تهران و واشنگتن، و ایجاد فاصله بین اروپا و آمریکا با کاسته شده نقش اروپا sẽ باشد.

7. ارائه نامه به عمان برای رسمیت بخشیدن به فرآیند رسمی دیپلماتیک ماجراست. توجه شود که نامه نه از طریق وزارت خارجه امارات بلکه توسط یک واسطه آورده شد. ایران تمایل نداشت ماجرا از این کانال ادامه یابد. آورنده نامه به ایران فردی چند جانبه با گرایش های مشخص بود. ایران نامه را به کانال رسمی تبادل پیام های تهران و واشنگتن برد تا هم فرآیند تشریفات رسمی دیپیلماتیک طی شود و هم اینکه از دخالت طرف های موثر بر این واسطه در روند مذاکرات جلوگیری کند.

8. کشور سوم برای واسطه مذاکرات شدن هنوز تعیین نشده است چرا که:

الف: مذاکره غیر مستقیم نظر ایران است و هنوز معلوم نیست نظر طرف آمریکایی هم چنین نوعی از مذاکره باشد.

ب: کشور سوم باید مورد توافق دو طرف باشد.

برای ایران بسیار با اهمیت است که کشور سوم چه نسبتی با تهران دارد. امارات، عمان، روسیه تا اینجا شانس زیادی دارند اما خبرها حکایت از آن دارد که امارات به دلایلی که بخشی از آن در تضامین مالی و بانکی توافقات است فعلا دارای شانس است. روس‌ها مورد خواست آمریکایی‌ها نیستند اما در مورد تضمین بخش هسته ای حتما کشور مورد توافق دو طرف است.

9. ایران برای تداوم مذاکرات با آمریکا یک روند گام به گام را برگزیده است. به این معنا که می‌خواهد مذاکره را از کل برای کل برای طی روند راستی آزمایی و اعتمادسازی به مذاکره جز به جز تبدیل کند.

ایران در این شرایط پیچیده بین الملل با ارائه پیشنهاد مذاکره غیر مستقیم، فرصت‌ دادگان را از درز ماجرای مذاکرات به دست خود در آورد. ایفای نقش این مدل مذاکره زمینه را برای انجام مذاکرات رسمی با آمریکا فراهم کرده است.

توسط nastoor.ir