سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، اخیرا در گفتوگو با شبکه خبری کانال ۱ این کشور اظهار داشت که برخی از کشورهای اروپایی با موضع دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در قبال حل مناقشه اوکراین در تضاد هستند. این مسئله میتواند نشانهای از پیچیدگی روابط بین روسیه و غرب در مدیریت بحران اوکراین باشد.
لاوروف اذعان کرد که ایالات متحده درک دارد که تنها وساطتهای مستقمی از جانب آمریکا میتواند در واقع توافق آن کشور را با روسیه برای توقف حملات تروریستی و گلولهباران اهداف غیرنظامی در قلمرو روسیه موجب شود. او نیز خاطرنشان کرد که بدون دخالت غرب، اوکراین چند سال پیش شکست میخورد اما دیده میشود که پاریس و لندن هر دو بهطور فعال سلاح به اوکراین میرسانند.
لاوروف در ادامه میگوید که کشورهای غربی که مدعی میشوند به اوکراین یک هیئت حافظ صلح میفرستند، بهدرستی نباید خود را از سرمایهگذاری سیاسی ورشکسته جلوه دهند. میل به مهار و شکستدادن روسیه خواستهای است که در سیر تاریخ، ناپلئون و هیتلر نیز دنبال کردهاند و ما هم در تمام این موارد از آنها عبور کردهایم.
این دیپلمات ارشد روسیه خاطرنشان میکند که تلاش برای مهار و شکستدادن روسیه و حتی تحقیر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور، شباهتهای بسیاری با تلاشهای سابق از سوی ناپلئون و هیتلر دارد.
لاوروف در ادامه میگوید که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل و تیم خود با روسیه در مورد تفاهمنامه میان دو طرف در زمینه صادرات کودهای کشاورزی و غلات روسیه در ارتباطات دائم هستند. تفاهمنامهی روسیه و سازمان ملل که بر دوری از موانع برای صادرات غلات و کودهای روسیه، یعنی بیشتری از بازارهای جهانی نسبت به اوکراین، متمرکز است، تا ژوئیه امسال هم اعتبار خود را دارد. گوترش و نمایندگان خود با روسیه در ارتباط دائم هستند و سعی دارند به نحوی کمک کنند.
لاوروف در ادامه، مسکو را طرفدار از طرح دریای سیاه در یک شکل قابل قبولتر برای همه است. طرح دریای سیاه بهعنوان یک اولویت در نشست ریاض، عربستان مطرح شد. هیات روسی در نشست ریاض خواستار آن بود که در طرح جدید دریای سیاه ابهامی نباشد.
لاوروف ادامه میدهد که ما میخواهیم بازار غلات و بازار کود، قابل پیشبینی باشد، به طوری که کسی تلاش نکند ما را از این بازار دور کند. ما هم میخواهیم در رقابت منصفانه به سود قانونی برسیم و نگران از وضعیت امنیت غذایی در کشورهای آفریقایی هم هستیم.
لاوروف تاکید میکند که مناطق که همهپرسی در آنها برگزار شده، سرزمینهای روسیه هستند و مردم آنجا میخواهند خود را با فرهنگ روسیه مرتبط کنند. او ادامه میدهد که ترامپ به وضوح گفت که اوکراین باید ناتو را فراموش کند و بایدن با گوش ندادن به روسیه اشتباه بزرگی مرتکب شد.
این تاکید لاوروف میتواند نشانهای از سرپیچی این دیپلمات ارشد روسیه در برابر مواضع کشورهای غربی در قبال اوکراین باشد و رابطه پیچیده بین مسکو و غرب را در قبال بحران اوکراین آشکار میکند.