پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 امیرحسین خالقی، اقتصاددان یا بیان اینکه قیمت‌ها خودشان را بر اساس قیمت فعلی دلار تنظیم می‌کنند می گوید که  عموم سرمایه‌ها طی چند وقت اخیر به سمت بازار طلا و دلار رفته است.

امیرحسین خالقی، اقتصاددان، درباره‌ی رشد قیمت ارز طی یک هفته‌ی اخیر و اثرات آن بر بازار به «انتخاب» گفت: قیمت‌ها خودشان را بر اساس قیمت فعلی دلار تنظیم می‌کنند. یک اتفاق سیاسی بزرگ و فشار حداکثری و کاهش فروش نفت و انتظار بحران اقتصادی، به بازار نشانه‌های افزایش قیمت می‌دهد. درست است که این بحران ممکن است در تراز تجاری خود را نشان ندهد اما عموم سرمایه‌ها طی چند وقت اخیر به سمت بازار طلا و دلار رفته است. باید مراقب باشیم که رفتار مصرف‌کننده‌ها در این مدت به سمتی می‌رود که خرید‌هایش را به جلو بیندازد و عرضه به دلیل افزایش قیمت هم کم می‌شود تا در آینده با قیمت‌های جدید به فروش برسانند. این تضاد میان عرضه و تقاضا، قیمت‌ها را بیشتر افزایش می‌دهد.

وی در رابطه با رشد قیمت کالا‌ها نسبت به افزایش قیمت دلار بیان کرد: دارایی‌های وابسته به دلار مانند لوازم خانگی افزایش قیمت خود را بیشتر از دیگر کالا‌ها به نمایش می‌گذارند. تقاضا هم برای این وسائل وجود دارد و باعث افزایش قیمت بیشتر می‌شود. کالا‌های وارداتی نیز افزایش قیمت خواهند داشت. قیمت دلار اهرمی برای قیمت‌گذاری بسیاری از کالا‌ها در ایران شده است. ممکن است کالایی ربطی به دلار نداشته باشد اما قیمت آن با دلار بالا می‌رود. دیر یا زود در کالا‌های وارداتی و دیگر کالا‌های تولیدی هم افزایش قیمت خواهیم داشت. با توجه به نزدیکی نوروز، افزایش قیمت عید هم مطرح است. 

او درباره‌ی توان دولت برای جلوگیری از روند افزایش قیمت دلار گفت: بعید است که دولت بتواند جلوی این روند را بگیرد. این سبک کار‌ها تحول اقتصادی جدی می‌خواهد و نیاز به سرمایه اجتماعی جدی می‌خواهد. در کوتاه مدت برای اینکه جهش‌های این شکلی حاصل نشود، می‌توان با اخبار سیاست خارجی مدیریت کرد که با توجه به احتمال افزایش تحریم‌ها، دیگر خبری خوشی نیز از سیاست خارجی به گوش نمی‌رسد. فکر می‌کنم باید کمربند‌ها را ببیندیم و برای روز‌های سخت آماده شویم. 

خالقی درباره‌ی رشد فرار سرمایه و سخت‌تر شدن فعالیت اقتصادی گفت: بورس تحت تأثیر شوک‌های قبلی بوده است. اتفاقی که در حال وقوع است این است که شوک‌های این چنینی امکان برنامه‌ریزی را از ما می‌گیرد. درست است که شاید در میان مدت و کوتاه مدت به دلیل افزایش قیمت دلار در برخی از صنایع که درآمد متصل به دلار دارند خود را در شاخص مثبت نشان دهند اما واقعیت این است که عدم قطعیت جدی در بازار، باعث کاهش رشد اقتصادی و اختلال در روند فرآیند‌های اقتصادی می‌شود. ما الان می‌دانیم که افزایش قیمت دلار باعث رشد سهام پتروشیمی‌ها و فولادی‌ها می‌شود اما این روند الزاماً مثبت نیست. وقتی از عدم قطعیت سیاسی صحبت می‌کنیم و ریسک‌های ژئوپلوتیک جدی می‌بینیم، میل به فعالیت‌های ارزش آفرین کمتر می‌شود. ریسک‌های فاندامنتال آنقدر بزرگ است که افقی برای بهبود دیده نمی‌شود. هر صنعت‌گر جز و خردی برای تخمین سه ماه آینده دچار مشکل است. طبیعی است که در این فضا سرمایه‌ها از کشور فرار می‌کنند.

source

توسط nastoor.ir