راهنمای مقاله نویسی در ۹ گام

چگونه مقاله بنویسیم

نوشتن یک مقاله اصولی برای دانشجویان و محققان حوزه‌های گوناگون امری است که نمی‌توان اهمیت آن را برای داشتن یک رزومه قوی نادیده گرفت. با توجه به اهمیت این موضوع شاید نمی‌دانید از کجا شروع کنید، یا نگرانید که متن‌تان به اندازه کافی جذاب نباشد.

اما خبر خوب این است که مقاله نویسی، مهارتی است که با دانستن اصول درست، می‌توانید آن را به یک هنر تبدیل کنید. در این مطلب، شما یاد خواهید گرفت که چگونه مقاله بنویسیم که هم چشم‌ها را به خود خیره کند و هم ذهن‌ها را درگیر کند. آماده‌اید؟ بیایید این سفر جذاب را با هم شروع کنیم!

ساختار و اصول کلی مقاله نویسی

اگر می‌خواهیم بدانیم چگونه مقاله بنویسیم لازم است توجه داشته باشیم که هنگام کار بر روی ساختار مقاله خود باید به دو چیز اصلی توجه کنیم: اطمینان از گنجاندن اطلاعات مناسب در هر بخش و تصمیم‌گیری در مورد نحوه سازماندهی اطلاعات در ساختار کلی مقاله.

معمولاً هر مقاله به طور کلی از هفت بخش کلی تشکیل می‌شود که در ادامه به این بخش‌ها می‌پردازیم:

  • عنوان مقاله: عنوان مقاله باید به گونه‌ای انتخاب شود که کوتاه و جذاب باشد و ایده‌ای کلی و واضح از موضوع آن به مخاطب ارائه دهد.
  • چکیده: این بخش طرح کلی از موضوعی که مقاله در مورد آن است ارائه می‌دهد و در واقع شامل موارد زیر است: به چه دلیل این مقاله نوشته شد؟ از کدام روش تحقیق استفاده کرده‌اید؟ اشاره‌ای کلی به یافته‌های تحقیق مورد نظر
  • کلیدواژه: شامل کلمات کلیدی که توسط نویسنده یا پایگاه داده برای شناسایی یا جستجوی آسان موضوع مقاله مشخص خواهند شد.
  • مقدمه: پس از معرفی کوتاهی از موضوع اصلی مقاله اهمیت و هدف تحقیق مورد نظر را بیان می‌کند، باید شامل سؤالات و جملاتی باشد که خواننده را به خواندن مقاله مشتاق کند و موضوعاتی که در مقاله بیان شده‌اند را به طور کلی مورد بحث قرار دهد.
  • بدنه اصلی: بدنه اصلی هر مقاله خود از بخش‌های مختلف، پاراگراف‌ها و زیرعنوان‌ها تشکیل می‌شود و هر یک از این بخش‌ها به موضوع معینی اختصاص داده می‌شود. باید به تمامی اطلاعات و استدلال‌هایی که در این بخش آورده می‌شوند با شواهد یا داده‌ها و حتی نقل قول‌های درست اعتبار کافی بخشیده شود.
  • نتیجه‌گیری: در این بخش پژوهشگر پس از ارائه خلاصه‌ای از نکات اصلی باید نتیجه یا برداشت‌های نهایی خود را بیان کند. علاوه بر این می‌تواند در این بخش پیشنهاداتی برای تحقیقات مرتبط در آینده نیز ارائه دهد.
  • منابع و مأخذ: در این بخش فرد باید به ذکر تمامی منابعی که از آن‌ها در تحقیق خود استفاده کرده بپردازد. توجه داشته باشید که استفاده از منابع معتبر به معنای معتبر بودن مقاله خود شما است.

ساختار و اصول نحوه نوشتن مقاله

نوشتن یک مقاله خوب در ۹ گام

اگر در یک دوره مقاله ‌نویسی شرکت کنید معمولاً به شما یاد خواهند داد که با برداشتن گام‌های مناسب به یک مقاله خوب خواهید رسید. اما در این بخش شما را با برخی از مهم‌ترین گام‌ها آشنا می‌کنیم.

انتخاب مناسب موضوع

موضوعی را برای پژوهش انتخاب کنید که به آن علاقه دارید و تقریباً از اطلاعات کافی در آن حوزه برخوردار هستید. سعی کنید موضوعی را انتخاب کنید که برای بیشتر مخاطبان جذاب و همچنین کاربردی باشد. مهم است که پیش از هر چیز مطمئن شوید که برای نوشتن مقاله در مورد این موضوع خاص منابع کافی در دسترس دارید.

پژوهش و جمع‌آوری اطلاعات

به گردآوری اطلاعات از منابع معتبر بپردازید؛ این منابع می‌توانند شامل کتاب‌ها، مقالات علمی، سایت‌های تخصصی و … باشند. در حین تحقیق از نوشتن نکات کلیدی و یادداشت‌برداری جهت دسته‌بندی ایده‌ها و اطلاعات غافل نشوید.

تهیه طرح اولیه

یک طرح اولیه تهیه کنید و در آن مقاله را به بخش‌های اصلی یعنی مقدمه، بدنه و نتیجه‌گیری تقسیم کنید. ترتیب موضوعات، عناوین و زیرعنوان‌ها را مشخص کنید و از وجود ارتباط منطقی بین آنها مطمئن شوید.

نوشتن مقدمه

حالا می‌توانید مقدمه‌ای برای مقاله خود بنویسید و در آن به معرفی موضوع، هدف و اهمیت مقاله بپردازید. سعی کنید با طرح پرسش، نقل قول‌ها و یا داده‌ها و آمار جذاب به گیرایی این بخش بیفزایید. داشتن مقدمه جذاب مخاطب را به خواندن ادامه آن تشویق می‌کند.

نوشتن بدنه اصلی

در زمان نوشتن بدنه اصلی توجه داشته باشید که به هنگام نوشتن پاراگراف‌ها هر یک را به ایده و موضوع خاصی اختصاص دهید اما فراموش نکنید که برای حفظ یکپارچگی متن از عبارات انتقالی استفاده کنید. برای اعتباربخشی به ادعاهای خود از داده‌ها و شواهد معتبر استفاده کنید.

نتیجه‌گیری

همانطور که گفتیم در این بخش باید نتیجه‌گیری‌های خود و موارد جدیدی که به آن‌ها پی برده‌اید را بیان کنید و حتی برای تحقیقات آینده ایده‌هایی مطرح کنید. اینجا جایی است که شما ثابت می‌کنید صرف وقت و هزینه برای انجام این پژوهش ارزشش را داشت.

نحوه نوشتن مقاله

ویرایش و بازبینی

پس طی مراحل بالا متن را مورد بازبینی دقیق قرار دهید تا مطمئن شوید که از لحاظ دستور زبان، ساختار کلی جملات و املاء کلمات، هیچ ایرادی وجود ندارد. می‌توانید در این بخش از نظر دیگران استفاده کنید تا از انسجام و روانی مطالب ارائه اطمینان کافی حاصل کنید.

استناد به منابع

با توجه به قالب و صورت استاندارد منابع استفاده شده را در پایان مقاله به طور کامل ذکر کنید.

ارائه نسخه نهایی

مطمئن شوید که ساختار مقاله شما از انسجام کافی برخوردار است و تمامی اهداف اصلی را به درستی پوشش داده است. سپس آن را برای ارائه یا ارسال آماده کنید.

بیان چند نکته برای کمک به نوشتن یک مقاله خوب

  • سعی کنید در هنگام نوشتن از زبانی ساده و روان استفاده کنید و مطمئن شوید که جملات و عبارات به کار رفته بدون ابهام و پیچیدگی و برای مخاطب قابل فهم و روشن باشند.
  • در صورت لزوم و برای توضیح بهتر مطالب از تصاویر، نمودارها و جدول‌ها استفاده کنید.
  • توجه داشته باشید که طول مقاله متناسب با موضوع و نیز نیاز مخاطب تنظیم شده باشد. از زیاده‌گویی و اضافه‌نویسی پرهیز کنید.
  • شناخت مخاطب‌تان می‌توان به شما کمک تا مقاله‌ای بنویسید که نیازها و علایق آن‌ها را هدف قرار دهد و آن‌ها را جذب کند.
  • برای پرهیز از یکنواختی و ملال‌آور بودن متن در آن تنوع ایجاد کنید؛ مثلاً از انواع جملات، نقل قول‌ها، لیست‌ها، مثال‌ها و … استفاده کنید.
  • برای بالا بردن اعتبار مقاله از آمار، نتایج تحقیقات و داده‌های دقیق استفاده و منابع آن‌ها را حتماً ذکر کنید.

سخن پایانی

نوشتن مقاله یک فرآیند چندمرحله‌ای است که نیازمند صبر، دقت و مهارت است. از انتخاب موضوع گرفته تا تحقیق، نگارش و بازبینی، هر مرحله نقش مهمی در کیفیت نهایی مقاله دارد. با رعایت اصول گفته‌شده، می‌توانید مقالاتی بنویسید که نه‌تنها اطلاعات ارزشمندی به مخاطبان ارائه دهد، بلکه تاثیرگذاری بالایی نیز داشته باشد.

اگرچه تمرین و تلاش شخصی در یادگیری مهارت‌های نگارش بسیار موثر است، اما گاهی اوقات استفاده از آموزش‌های حرفه‌ای می‌تواند سرعت پیشرفت شما را چندین برابر کند. حال که در این مقاله به جواب سوال چگونه مقاله بنویسیم؟ رسیدیم، ما به شما مرکز مهارت آموزی رایمون را معرفی می‌کنیم.

رایمون دوره‌های متنوعی در زمینه نگارش، تحقیق و تولید محتوا ارائه می‌دهد. در این دوره‌ها، شما با اصول علمی و عملی مقاله‌نویسی آشنا می‌شوید و می‌توانید دانش و مهارت‌های خود را به سطحی بالاتر ارتقا دهید. پس همین حالا فرصت یادگیری را از دست ندهید و با اقدام امروز، فردایی درخشان‌تر برای خود رقم بزنید!

source

توسط nastoor.ir