به گزارش هنرآنلاین، محمد حمیدی‌مقدم دبیر هجدهمین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» گفت: امسال هجدهمین دوره جشنواره «سینماحقیقت» برگزار می‌شود و این نوجوان دیگر وارد سن جوانی می‌شود و به بلوغی می‌رسد. امسال ما در جشنواره سعی کردیم یک نگاه تعاملی داشته باشیم از این رو سلایق، نگاه‌ها و فیلمسازان نسل‌های مختلف در جشنواره حضور دارند. مرجعیت جشنواره «سینماحقیقت» با گفتگو و مدارا در سینما بیشتر می‌شود.

وی افزود: امسال نگاه حداکثری برای همکاری با صنوف و نهاد‌های موثر در تولید فیلم مستند داشتیم.

دبیر جشنواره درباره آمار امسال گفت: در این دوره ۵۳۳ فیلم متقاضی داشتیم که تقریبا مانند سال گذشته است. ۶۵ فیلم برای بخش مسابقه ملی انتخاب شدند؛ ۲۴ فیلم بلند، ۲۱ فیلم نیمه‌بلند و ۲۰ فیلم کوتاه در جشنواره حضور دارند. در بخش آوینی نیز ۲۶ فیلم داریم که ۹ فیلم آن با بخش ملی مشترک است.

وی درباره آثار بخش غره گفت: بخش مهم جشنواره امسال واکنش صریح ما به مسائل غزه است. صندوق حمایت از ساخت آثار درباره غزه را نیز در اوایل سال گذشته داشتیم و در غرفه مرکز گسترش در جشنواره کن هم توانستیم تعامل خوبی درباره این موضوع داشته باشیم. در بخش خارج از مسابقه نیز ۱۰ فیلم داریم که همه این آثار بسیار مهم هستند. در بخش مسابقه بین‌الملل ما ۲۳۱۴ فیلم متقاضی داشتیم و ۵۹ فیلم انتخاب شدند.

دبیر جشنواره درباره کارگاه‌های آموزشی گفت: امسال بخش عمده کارگاه‌های آموزشی به صنوف سپرده شده است. می‌دانیم که در این سال‌ها بحث هوش مصنوعی در حوزه فیلم مستند نیز وارد شده است براین اساس امسال کارگاهی در این زمینه برگزار خواهیم کرد، زیرا در این زمینه احساس خطر می‌شود و شناخت مستندسازان از این فضا یک ضرورت است. ورکشاپ هوش مصنوعی نیز توسط انجمن کارگردانان سینمای مستند برگزار می‌شود.

وی افزود: بحث قرارداد‌های حقوقی نیز مساله‌ای مهمی است که توسط یکی دیگر از صنوف ما برگزار خواهد شد.

حمیدی مقدم با اشاره به حذف اکران آنلاین از جشنواره امسال گفت: در جشنواره امسال نیز موزه سینما در کنار جشنواره است و برخی از فیلم‌ها را اکران می‌کند. همچنین امسال در جشنواره اکران آنلاین نداریم، زیرا سال گذشته متوجه شدیم که برخی آثار مهم ما قابلیت پخش آنلاین ندارند. از طرفی متوجه اشتیاق مخاطبان شهرستان‌ها نسبت به تماشای آثار هستیم و آن را به شکل دیگری پاسخ دادیم بدین صورت که در ۳۹ شهر و ۴۰ نقطه از ۱ تا ۳ دی منتخبی از آثار جشنواره در سینما‌های «هنروتجربه» اکران می‌شود.

وی درباره توجه به خانواده در آثار این دوره گفت: موضوع زیرمتن آثار امسال توجه به خانواده است البته نه به شکل کلیشه‌ای بلکه این آثار به موضوعاتی مانند شکاف نسل، انقطاع نسلی، معیشت، اقتصاد، ارکان خانواده، نقش پدر، فقدان پدر، معضلات اجتماعی و … به صورت آسیب‌شناسی می‌پردازند. شاید برخی از فیلم‌ها هم در این زمینه بی‌پروا باشند.

وی درباره تعامل اداره نظارت و ارزشیابی با جشنواره گفت: امسال یکی از دوره‌های خوب تعامل میان جشنواره و اداره نظارت و ارزشیابی است. شاید یکی دو بار بحث‌هایی برای برخی آثار شکل گرفت، اما خوشبختانه تمام فیلم‌های ارائه شده توسط جشنواره امسال به نمایش در می‌آیند.

دبیر جشنواره بیان کرد: در جشنواره امسال از نظر نوع نگاه فیلمسازان فضای متنوعی داریم و مستند‌های ما فقط معطوف به مستند‌های اجتماعی نیست و آثار متنوعی از جمله محیط‌زیست، ورزشی، قوم شناسی مردم‌شناسی و … در جشنواره حضور دارند.

وی تاکید کرد: فیلمسازان مستند ما بسیار افراد فرهیخته‌ای هستند و من همواره در این سال‌ها سعی کردم صدای این عزیزان را به وزارت ارشاد و روسای سازمان سینمایی برسانم. باز هم با تمام این تلاش‌ها، سبد حمایتی ما بسیار ناچیز است.

حمیدی مقدم در پاسخ به پرسش که آیا برای پذیرش فیلم‌هایی که با رویکرد و مضمون سیاسی در جشنواره شرکت کرده اند به مشکل برخورده اند، گفت: مانند سال گذشته چالش‌هایی داشتیم ولی نه آنطور که درگیرکننده باشد. برخی آثار جشنواره حرف‌هایی را مطرح می‌کنند که شاید مسائلی را در حوزه نظارتی به وجود آورند، اما با این وجود امسال چالش خاصی نداشتیم و فیلم‌ها با سعه صدر و نگاهی مبتنی بر تحمل آرا و بیان نظرات مختلف بررسی شدند. البته این موضوع را درنظر داشته باشیم که جشنواره توان و بضاعت مشخصی دارد.

وی درباره سهم سینمای مستقل در میان آثار این دوره بیان کرد: از میان ۶۵ فیلم حاضر در جشنواره، ۱۶ فیلم به صورت خصوصی ساخته شده است و حدود ۵۰ فیلم متعلق به ارگان‌ها و نهاد‌های مختلف است. ما با فقدان کمپانی‌های مستقل در حوزه فیلمسازی مستند مواجه هستیم و باید این مساله را آسیب‌شناسی کنیم.

مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی در پاسخ به پرسشی درباره آثاری که به مسائل سیاسی و اجتماعی سال ۱۴۰۱ پرداخته‌اند، گفت: ما همواره در جشنواره «سینماحقیقت» سعی کردیم به صورت روشن و شفاف صحبت کنیم. دو سالی است که ما فیلم‌ها را در گروه مشاوران انتخاب می‌کنیم و این مساله ب امسال یکی از دوره‌های خوب تعامل میان جشنواره و اداره نظارت و ارزشیابی است ه ما کمک کرده است که فیلمی مورد قضاوت سلیقه‌ای و گروهی قرار نگیرد. در میان ۵۳۳ فیلمی که به ما رجوع شده، سعی کردیم فیلم‌های اندیشمند و صاحب مساله را انتخاب کنیم. درباره اتفاقات سال ۱۴۰۱ نیز فیلمی داشتیم که احتمالا در بخش اکران ویژه به نمایش در بیاید.

حمیدی‌مقدم در پاسخ به سوال دیگر درباره رأی‌گیری مردمی جشنواره با اشاره به مشکلاتی که سال قبل در جشنواره فجر وجود داشت، گفت: امسال این رأی‌گیری توسط صنف انجام می‌شود و به عبارتی تحت نظارت خانه سینما خواهد بود.

دبیر جشنواره در بخش دیگر درباره فعالیت مدرسه سینما حقیقت بیان کرد: هماهنگی تنظیم دروس این مدرسه در دوره ابتدایی در حال انجام است. البته مراقبت‌هایی در این زمینه باید به لحاظ صنفی و تامین شرایط شغلی انجام شود. 

وی درباره پیچینگ هم گفت: ما برای موضوع شأنیت دیگری قائل شدیم، چون اهمیت و کارکرد آن تحت تاثیر هیجان جشنواره گم می‌شد. اما برای آن برنامه‌ریزی می‌شود و پس از جشنواره شرایط برپایی آن اعلام خواهد شد.

انتهای پیام

source

توسط nastoor.ir