دیباچه – دینا محمدی: امیر حسین انصافی، مجری و بازیگر برنامه های کودک تلویزیون، بالغ بر دو دهه است که در تئاتر فعالیت دارد؛ به گونه ای که تا کنون در بیش از ۳۲ اثر و اجرای عمومی نمایشی در قامت بازیگر، نویسنده، کارگردان و آهنگساز حضور داشته است.
او حضور متعددی در جشنواره های بين المللی به ویژه جشنواره بینالمللی کودک و نوجوان همدان، جشنواره فجر، جشنواره تئاتر خیابانی مریوان و جشنواره آئینی و سنتي، جشنواره عروسکی، جشنواره نمایش های سیاه بازی، جشنواره تئاتر مقاومت و … داشته که در همه این جشنواره ها توانسته افتخار کسب جوایز در حوزه بازیگری، آهنگسازی و کارگردانی را از آن خود کند.
او معتقد است: “یکی از بزرگترین معضلات نمایش های صحنه ای، به ویژه در عرصه نمایش های آئینی و سنتی، نبود تحصیلات دانشگاهی است”.
امیر حسین انصافی بازیگر تئاتر به خبرنگار دیباچه گفت: نمایش “بمون بخون بخندون” کار تازه ای از گروه نمایشی “پیله ” به نویسندگی و کارگردانی سمیه مهری است که بر اساس چکیده ای از نمایش های آیینی و سنتی در دل یک روایت تاریخی به روی صحنه رفته، که بخش اعظم آن به زندگی افرادی نگاه دارد که به صورت حقیقی این اتفاقات در مسیر زندگی برایشان رقم خورده و در واقع این نمایش، مستندی از زندگی افراد مختلف است؛ چه افرادی که در بین ما هستند و چه افرادی که به جهان باقی سفر کردند.
او افزود : قصه این نمایش با سرکلید مهاجرت شروع میشود و داستان زندگی دو جوان را روایت میکند که از آخرین بازمانده های نمایش آئینی و سنتی هستند؛ در این نمایش، مخاطب شاهد آن خواهد بود که پدران این دو پسر تصميم میگیرند که از مهاجرت فرزندانش جلوگیری کنند و قبل از مهاجرت، برای آخرین بار قصه زندگی خود و مصائب و سختی هایی که برایش ایجاد شده را با فرزندان خود در میان گذاشته و آن را به صورت یک نمایش به روی صحنه بياورد که بعد از اجرای این نمایش، فرزندان متوجه میشوند که پدرشان چگونه استواری کرده و پای فرهنگ و هنر و سنت مملکت خود ایستاده است.
انصافی اظهار داشت: این نمایش برگرفته از هنرهای نمایشی سنتی ایرانی، سیاه بازی، پیش پرده خوانی، تعزیه، خیمه شب بازی، معرکه، نمایش های میدانی، قهوه خانه ای، تُرنا، نقالی و پرده خوانی و همه آیین های نمایشی است که همراه با موسیقی به روی صحنه آمده و خدارا شاکریم که توانسته ایم بعد از یک دهه، روزهای خوبی را در تماشاخانه سنگلج تجربه کنیم.
او در پاسخ به این سوال که، نسل جدید برای احیا و روشن نگه داشتن این نوع سبک نمایش ها، نیازمند چه تمهیداتی هستند، بیان کرد: به هر حال همه ما از ضعف آموزش در عرصه های مختلف رنج میبریم؛ در کل بسیاری از افراد با اینکه خیلی علاقه مند به این عرصه هستند، اما دقیقا نمیدانند که در کدام مکتب پای صحبت چه اساتید و آموزگرانی بنشينند.در واقع این عمل به همت والای مسئولین در وزارت فرهنگ و ارشاد مرتبط است که میتوانند با اخذ تمهیداتی اساسی، بستری را ایجاد کنند تا علاقه مندان به اين عرصه نمایش، بتوانند وارث این فرهنگ و هنر و سنت و آئین باشند.
در واقع اسفبارترین موضوع آن است که ما چیزی به نام آموزش نمایش ایرانی آئینی و سنتی به صورت دانشگاهی نداریم و فقط محدود به یک نمایش و چند واحد درسی مقدماتی میشود که آنچنان که باید تاثیر گذار نیست.
این بازیگر پیرامون دیگر فعالیت خود گفت: من سال هاست مجری برنامه کودک در شبکه پویا، شبکه تهران و برنامه های کودک سیما بوده و هستم و تمام تلاش من این است که به نوبه خود، بچه ها را با نمایش آئینی و سنتی آشنا کنیم و اخیرا در طول اجرای نمایش ” بمون بخون بخندون” که با جشنواره تئاتر کودک و نوجوان همدان، تداخل پیدا کرده بود، تصمیم گرفتیم، این نمایش را تعطیل کنیم و به همدان برویم و در این جشنواره با اجرای نمایش ” هر روز نوروزه” که برگزیده جشنواره بین المللی شد، اثر ماندگاری خلق کنیم و این نمایش توانست در جشنواره به لحاظ بازیگری، جایزه ای را از آن خود کند و برگزیده جایزه امید، از حوزه هنری شد و ما این نمایش را بر اساس فرمایشات امیرالمومنین بنا نمودیم، مبنی بر آنکه ، هر روز که در آن گناه نشود، عید است و سعی کردیم با این حدیث داستانی را برای کودکان روی صحنه ببریم.
همچنین با هنرهای نمایش سنتی، نقالی، خیمه شب بازی و سیاه بازی برایشان داستان حاجی فیروز را روایت کردیم که قرار است روی زمین برود و پیروز ۱۴۰۳ باشد و ما در دل این قصه سعی کردیم به بچه ها این موضوع را آموزش دهیم و بچه ها را با هنر نمایش سنتی آشنا کنیم.
گفتنی است نمایش” بمون بخون بخندون” به نویسندگی و کارگردانی سمیه مهری از ۲۴ مهر تا ۲۰ آبان در تماشاخانه سنگلج به روی صحنه رفت.
انتهای پیام/
source