جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران یک سازمان غیرانتفاعی ایرانی و عضوی از نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر است و در داخل کشور ایران و در برخی موارد در دیگر مناطق جهان به فعالیت‌های امدادی و بشردوستانه فعالیت دارد. 

هلال احمر جمهوری اسلامی ایران دارای سازمان‌های زیرشاخه متعددی است که طیف گسترده‌ای از خدمات پزشکی، بهداشتی، آموزشی و امدادی را در بر می‌گیرند.سازمان جوانان هلال احمر یکی از سازمانهای وابسته به جمعیت هلال احمر است که افراد با عضویت در آن در مواقع نیاز به خدمات امدادی پای کار می‌آیند.«حجت الاسلام سید هاشم المدنی، رئیس سازمان جوانان هلال احمر» در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس به بیان فعالیت‌های این سازمان پرداخت که در ادامه مشروح این گفت‌وگو از نظرتان می‌گذرد.

سازمان جوانان هلال احمر چه تعداد عضو دارد؟

یک میلیون ۶۹۳ هزار نفر عضو سازمان جوانان هلال احمر هستند که بین ۴ تا ۳۵ سال هستند.۴ ساله‌ها غنچه‌های هلال هستند که در قالب بچه‌های پیش دبستانی ما به آنها با شعر و بازی نکاتی را آموزش می‌دهیم تا با فرهنگ بشر دوستی آشنا شوند و خود مراقبتی را یاد گرفته و بعد نحوه درخواست کمک از نیروی امدادی را یاد گیرند.


 بیشتربخوانید


چه اصولی بر سازمان جوانان هلال احمر حاکم است؟

سازمان جوانان هلال احمر جذب، سازماندهی و توانمند سازی و به کارگیری اعضای داوطلب را به عنوان وظیفه دارد و درگاه ورودی جمعیت هلال احمر سازمان جوانان است. باید همان اهدافی را دنبال کند که اهداف جمعیت است و آن نیز التیام آلام بشری است.۷ اصل داریم که بی طرفی، بی غرضی، استقلال، جهان شمولی، یگانگی،بشردوستی و خدمات داوطلبانه است.در این راستا بخشی داریم تا بتوانیم آموزش دهیم.

آموزش به نسبتی که حالا نیاز است؛ از آموزش پناهگیری، تا خروج ایمن، کمک‌های اولیه مثل حمل مصدوم، احیای قلبی و ریوی، ارزیابی مصدوم… است.

درباره فعالیت‌های گروه‌های سحر بفرمایید؟ دایره وظایف آن‌‌ها چیست؟

بخشی از وظایفی که سازمان بر عهده دارد بحث حمایت‌های روانی و اجتماعی است. بخشی پس از امداد رسانی داریم. مثلا فردی عزیزش را از دست داده یا اتفاقی برایش افتاده که از نظر روحی بسیار آسیب دیده است. اینها نیاز به حمایت دارند. یک حمایت اولیه روانشناسی است که اگر ضرورت داشت به مراکز درمانی روان اعزام می‌شوند.

کار دیگر، در حوادث ایجاد فضای دوستدار کودک است ؛برای اینکه در حوادث وقتی کودکان آسیب دیدند بتوانند این خاطره بد را فراموش کنند.در واقع برای اینکه بتوانیم شایعات را مدیریت کنیم بحث شایعات است و گروهی داریم تا گزارش‌های صحیح را ارائه دهند. به این افراد گروه‌های «سحر» یعنی سفیران حمایت روانی و اجتماعی می‌گوییم.اکنون ۴۵۰ تیم سحر داریم که هرکدام دارای ۴ عضو هستند که باید ۱۴ نفر شوند و در آینده هرکدامشان باید به ۱۴ نفر برسند.

آیا افراد عضو تیم‌های سحر همه روانشناس هستند؟

رشته‌های مرتبط با روان شناسی دارند و عمدتا زیر ۳۵ سال هستند. این افراد رایگان خدمات می‌دهند؛ البته گاهی اوقات خدماتی به آنها ارائه می‌دهیم اما کار این افراد داوطلبانه است و هیچ کمکی دریافت نمی‌کنند.

با توجه به فعالیت‌های مختلف این سازمان از اقدامات این سازمان در کمک رسانی به نیازمندان برای ما بگویید.

امسال طرح «قدم به قدم تا بهشت»را اجرا کردیم؛ به طوری که از جوانان دعوت کردیم که چه کسی حاضر است ویلچر زائران امام رضا را در ایام شهادت ایشان در مشهد و بارگاه نورانی ایشان جابجا کند.این افراد کسانی بودند که ویلچر زائران ناتوانی که نمی‌توانند از نقاط ترافیکی در ایام شهادت، ویلچر خود را تا حرم هل  بدهند. به آنها کمک کردند.

۳۲۰۰ نفر را پذیرفتیم و این افراد جدای افراد امدادگر هلال احمر بودند. این جوانان داوطلبانه اعلام کردند که افتخار می‌کنیم تا خدمتی به زائر امام رضا ارائه دهیم. هر کدام در ۳ شیفت ۸ ساعته در چهار محور منتهی به حرم خدمت ارائه می‌دادند.جالب بود که دختر کردستانی اهل تسنن هم برای این کار آمده بود؛ دختر اهل تسنن خوافی هم آمده بود. مثلا درست روز ۲۵ روز شهریور سالروز مرگ مهسا امینی آمده بود. 

تقریبا ۱۵۰۰ دختر و ۱۷۰۰ نفر پسر بودند. ۸ ساعت ویلچر هل دادن کار ساده‌ای نیست اما یک نفر هم خم به ابرو نیاورد و در اختتامیه این طرح خواسته این افراد بود که ما را به زیارت امام حسین(ع) بفرستید.

با ارگانها و سازمان‌های مختلف چه تعاملاتی دارید؟

 یکی از نهادهایی که با آن ها تعامل دارم کمک کمیته امداد امام خمینی(ره) است. افرادی که خودشان زمانی آسیب پذیر بودند اما به افراد تیم‌های سحر گفتیم شما آسیب ستیز هستید و در خانه‌های هلال که در محلات حضور دارند این افراد را مستقر کردیم و آموزش‌های یاد داده‌ا‌یم تا مددکار شوند. بین این افراد ۱۴۱۵ هسته کارآفرینی تشکیل دادیم که هم خود مشغول بکار شوند و هم بتوانند بین ۳ تا ۸ نفر دیگر را شاغل کنند.

 اجرای طرح دادرس با کمک آموزش و پرورش

همکاری دیگر ما با آموزش و پرورش است که آموزش و پرورش ۴ نهاد دارد که اجازه دارند در مدارس فعالیت داشته باشند. یکی از آنها کانون تربیتی دانش‌آموزی است که تفاهم نامه مشترکی برای تقویت همکاری با آنها امضا کردیم و توانستیم دوره‌ای آموزشی را در مدارس اجرا کنیم. این آموزش‌ها را با عنوان «دادرس» مطرح کردیم؛ یعنی دانش‌آموزان آماده در روزهای سخت.

برای دانشجویان نیز این دوره را داریم که دادرس پیشرفته است و ۸ موضوع دارد؛ خروج ایمن، پناهگیری، بحث اطفاع حریق، حمل مصدوم، ارزیابی مصدوم، احیای قلبی و ریوی و پانسمان و بانداژ و نیز اسکان اضطراری است. تیم‌های دادرس پیشرفته ما می‌توانند به طور میانگین در زمان ۱۵ دقیقه در مکانی که امکان استراحت دارند حضور داشته باشند.گاهی اوقات حتی افراد در ۱۰ دقیقه عمل کردند اما معمولا میانگین در ۱۵ دقیقه است که می‌توانند در ۱۵ دقیقه  اردوگاه اضطراری ایجاد کنند.

پیشگیری از خودکشی از جمله برنامه‌های ماست

 در حوزه آسیب‌های اجتماعی سازمان جوانان چه فعالیت‌ها و برنامه‌هایی دارد؟

این موضوع یکی از برنامه‌های مهم سازمان جوانان است و عضو سازمان اجتماعی کشور هستیم. یک موضوع پیشگیری از خودکشی است که یکی از کارهای ماست که انجام دادیم. مسئول انجام و اجرای این موضوع نیز گروه‌های سحر هستند.

موضوع دیگر پیشگیری از اعتیاد است که البته نگاه ما بیشتر پیشگیرانه است و تلاش داریم از اعتیاد پیشگیری کنیم.سعی می‌کنیم به بچه‌ها آموزش دهیم چطور به اعتیاد نه بگویند. یک بخش دیگر کارهای ما اشتغال زایی و کار آفرینی است.

اجرای طرح عدالت محوری در ۲۰ ۲۰ منطقه محروم کشور

طرح دیگری با عنوان «پیشگامان پیشرفت و عدالت» داریم که در خصوص اجرای فعالیت‌ها در محلات کم برخوردار یعنی در ۲۰۲۰ محله کم برخوردار است که در این محلات دوره تربیت مربی را برگزار کردیم و در فاز بعدی، این مربیان در مناطق کم برخوردار آموزش را شروع می‌کنند و در قالب گروه‌های پیشرفت و عدالت آموزش می‌بینند  تا منشا خیر برای خود و محله باشند.

طرح دیگری در حوزه کار آفرینی است که کسب و کارهای خرد را حمایت می‌کند و دوره‌های آموزش در ۷ استان اجرا شده و استان‌هایی که کم برخوردار هستند آنها نیز به تولید محصول رسیدند.

کمتر از ۵ دقیقه عضو سازمان جوانان هلال احمر شوید!

افرادی که تمایل دارند عضو سازمان جوانان هلال احمر شوند چه مسیری را باید طی کنند؟

سامانه‌ای داریم که فرد می‌تواند در کمتر از ۵ دقیقه عضو شود. راه دوم از طریق کانون‌هاست که کانون‌های دانشجویی، دانش‌آموزی، طلاب و غنچه‌ها را داریم.افرادی که از طریق کانون می‌آیند رای گیری می‌کنند، دبیر تعیین می‌کنند و از بین دبیرها دبیر سطح شهرستانی و استانی و در نهایت کشوری انتخاب می‌شوند؛ مثلا دبیر کشوری کانون دانشجویی، دانش آموزی و ….

 معیار خاصی برای گزینش افراد برای عضویت در سازمان جوانان دارید؟

 خیر، شرایط باز است؛ مگر اینکه فردی مسئله خاصی داشته باشد. برای عموم آزاد است. برای افرادی که در کانون‌های یاد شده نتوانند بیایند دو کانون جوانان شهری و جوانان روستای داریم که فرد آزاد است؛ ممکن است مدرسه فردی کانون نداشته باشد اما خودش تمایل به عضویت هلال داشته باشد که اینها را در قالب کانون‌های آزاد جوانان دسته بندی می‌کنیم.کانوهای صنفی و تخصصی را اضافه کردیم.

همکاری آفرودسواران با هلال احمر در حوادث

مثلا یکی کانون «راه» است؛ یعنی رانندگان آماده هلال احمر. تفاهم نامه‌ای با فدراسیون اتوموبیل‌رانی و موتور سواری منعقد کردیم؛ مثلا آفرود کارها که زمینه خوبی برای امداد در حوادث دارند. همین طور افرادی که بیشتر نیاز دارند تا آموزش‌های هلال احمر را ببینند. این افراد در قالب همین کانون تخصصی، خودشان عضو می‌شوند و برنامه‌ای ویژه برای آنها می‌بینیم.یکسری کانون‌های دیگر در دستور کار ماست؛ مانند کانون قرآن و عترت که شامل قاریان، حافظان و مداحان است که در آینده بتوانیم سازماندهی کنیم.

اعضای جوانان هلال احمر امتیازی ندارند

 آیا امتیازی برای فرد عضو شده در سازمان قائل هستید؟

ما به این افراد ارائه خدمت می‌کنیم. ما هیچ وقت نرفتیم به این سمت که ما به ازای فعالیتی که انجام می‌دهند دریافتی داشته باشند یا بگوییم شما در قبال خدمتی که انجام دادی در آینده جذب می‌شوی. معمولا یکی از موارد در گزینش‌های مختلف  این است که مثلا فرد فعالیت داوطلبانه داشته باشد که این عضو سازمان بودند نیز حائز اهمیت است و اولویت دارد. آنچه که اتفاق می‌افتد این است که این افراد مسئولیت پذیری و کار تشکیلاتی را یاد گیرند. با توجه به اینکه به اینها مسئولیت می‌دهیم، پختگی لازم را پیدا می‌کنند تا در برنامه‌ها شرکت کنند و آینده موفقی تری دارند.

۸۰۰ هزار عضو جوانان هلال احمر آماده برای اعزام به غزه

در خصوص جنایات رژیم صهیونیستی و عکس العمل نیروهای جوانان هلال احمر برایمان توضیح دهید.

خوشبختانه اعضای ما به شدت فعالیت داشتند. معمولا افرادی که عضو می‌شوند آدم‌های مهربانی هستند. کودک کشی اقدامی بوده که اسرائیل انجام داده است.اکثر گروه‌های هلال احمر در استانها به طور جداگانه اعلام کردند که ما آمادگی اعزام به غزه را داریم و سامانه‌ای در جمعیت تشکیل شد تا افراد بروند. با اینکه همه افراد در آن سامانه برای ثبت نام نرفتند اما بیش از ۷۰ هزار نفر از اعضا درخواست اعزام به غزه را داشتند. البته فکر می‌کنم ۵۰ درصد اعضای سازمان جوانان هلال احمر آمادگی اعزام به غزه را دارند؛ یعنی ۸۰۰ هزار نفر از اعضا آمادگی دارند تا به غزه برای کمک بروند.

ما طبق هم معاهدات بین‌المللی در هر طرف که جنگ اتفاق بیفتد کسی اجازه حمله و تیر اندازی به سمت ما(نیروهای هلال احمر) را ندارد و ما بی طرف هستیم.

اگر جبهه مقابل مصدوم داشت ما باید به آنها کمک کنیم اما اسرائیل همه معاهدات را نادیده گرفته و به امداد گران هلال احمر حمله کردند و تعدادی از همکاران ما در فلسطین را به شهادت رساندند.

سال گذشته ۱۰۰ هزار نهال را اعضای سازمان جوانان هلال احمر در کمتر از ۲۰ دقیقه به صورت همزمان در ۴۸۰ نقطه کشور کاشتند که در جهان رکورد زنی صورت گرفت

* تعاملات شما در حوزه جوانان با کشورهای دیگر وجود دارد؟

یکسری فعالیت بین‌المللی است که انجام می‌شود و ما نیز نمایندگانی اعزام می‌کنیم . برنامه‌ای که جدیدا شروع کردیم این است که همکاری را با «کشافت المهدی» که همان سازمان جوانان در لبنان است داریم که  یکسری نکات مشترک وجود دارد و در ایران جلسه‌ای با داشتیم و دعوت شدیم در لبنان تا برنامه مشترکی برگزار کنیم که حضور کشورهای همسایه نیز که فرهنگشان به ما نزدیک است را در دستور کار قرار دهیم.پیشنهاد جشنواره سرورد بین‌المللی را داده‌ایم که در حال تدوین دستورالعمل آن هستیم و بیشتر هم با موضوع ایثار و فداکاری است.

۲ میلیون و ۷۰۰ هزار عضو داریم/یکی از ۵ کشور برتر جمعیت‌های هلال احمر دنیا هستیم

مسابقاتی برای گروه‌های دادرس داریم که به فدراسیون صلیب سرخ اعلام کردیم  که آمادگی این را داریم تا به صورت بین‌المللی آن را برگزار کنیم.هلال احمر ایران از حیث اعضا با توجه به درصد نسبت به جمعیت، بالاترین عضو داوطلب را دارد.اگر افراد بالای ۳۵ سال را حساب کنیم ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار عضو داریم.ما یکی از ۵ کشور برتر جمعیت‌های هلال احمر دنیا هستیم.

آماده کردن ۱۴۱۵ هسته کارآفرینی 

در حوزه کار‌آفرینی چه اقداماتی انجام داده‌اید؟

طرح کسب و کارهای خرد را داریم؛ضمن اینکه طرح یاس را با همکاری کمیته امداد اجرا می‌کنیم که ۱۴۱۵ هسته کار آفرینی را امسال آماده کردیم. اینها هم خودشان شاغل می‌شوند و هم برای ۳ تا ۸ نفر دیگر شغل ایجاد می‌کنند. بیشتر شغل‌هایی هستند که با سرمایه اندک ایجاد می‌شوند که بیشتر شغل‌های خانگی است. الان مرحله ای که تولید محصول داشته باشند اتفاق افتاده است.گام دیگر بازاریابی است؛ یعنی ۱۴۱۵ هسته کار آفرینی تولید محصول می‌کنند و برای اینها گروه‌هایی را باید آموزش دهیم تا به عنوان بازار یاب این محصولات را بفروشند. سال گذشته ۱۲ هزار نفر درخواست ورود به طرح یاس را داشتند اما امسال ۲۲ هزار نفر درخواست داشتند.

با توجه به آلودگی هوا در کشور چه برنامه‌ای در این خصوص دارید؟ 

دبیرخانه تغییرات اقلیمی داریم که کارشان بحث‌های آموزشی و هوشیار کردن مردم در خصوص تغییرات اقلیمی است. بحث کاشت نهال و درخت برای پیشگیری از حوادث ناگواردر دستور کار است؛ به طوری که به کمتر آلوده شدن هوا، آسیب کمتر محیط زیست و جلوگیری از سیل و… کمک می‌کند.

بحث جمع آوری زباله ‌ها و فرهنگ سازی در این خصوص مطرح است تا زباله‌هایی که بازیافت نمی‌شوند را کمتر در محیط زیست رها کنیم و اعضای سازمان به صورت نمادین اماکن گردشگری را پاکسازی کنند.

کاشت ۱۰۰ هزار نهال در ۴۸۰ نقطه کشور

طی فراخوان‌هایی در کنار سواحل، جنگل‌ها و مراتع اقدام به جمع آوری زباله‌هایی که بازیافت نمی‌شوند کرده‌ایم و بحث‌های آموزشی داریم.سال گذشته ۱۰۰ هزار نهال را اعضای سازمان جوانان هلال احمر در کمتر از ۲۰ دقیقه به صورت همزمان در ۴۸۰ نقطه کشور کاشتند که در جهان رکورد زنی صورت گرفت.امسال پیش بینی کردیم تا بتوانیم ۳ میلیون نهال را بکاریم و سال گذشته ۱۳۵ هزار نهال را کاشتیم.

منبع: فارس

source

توسط nastoor.ir